Asad: Prímerie neznamená, že strany prestanú používať zbrane

Prímerie neznamená, že každá zo strán prestane používať zbrane. Znamená to zastaviť teroristov, aby nemohli posilňovať svoje pozície, uviedol to sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore so sýrskou štátnej televíziou.

15.02.2016 22:56
debata (101)

Pre Damask je podľa neho aj v budúcnosti prioritou práve boj s terorizmom. Ako dodal, riešenie sýrskej krízy vidí v jednotlivých lokálnych dohodách o zmierenie.

„Pokiaľ ide o prímerie, zastavenie operácií, ak nastane, neznamená to, že každá zo strán prestane používať zbrane,“ uviedol Asad v Damasku. „Prímerie znamená na prvom mieste zastaviť teroristov, aby nemohli posilňovať svoje pozície. Pohyb zbraní, vybavenia, teroristov či upevňovanie pozícií, to všetko nebude dovolené,“ dodal.

Ako sýrsky prezident dodal, predtým, ako k pokoju zbraní dôjde, je potrebné si odpovedať na množstvo otázok. Jednou z nich je aj definovať, kto je terorista. Keď ide o štát, terorista je každý, kto proti nemu pozdvihne zbraň, dodal Asad.

„Nemôže existovať prímerie bez nejakého cieľa alebo času. Zatiaľ povedali, že chcú prímerie do týždňa. Kto je schopný splniť všetky požiadavky a podmienky do týždňa? Nikto,“ uviedol Asad.

Podľa zástupcov medzinárodného spoločenstva by nové mierové rozhovory, ktoré začali na konci januára v Ženeve, boli pozastavené, mali viesť k ukončeniu konfliktu a určitému prechodnému obdobiu.

Vtedy by mala vzniknúť dočasná sýrska vláda, ktorá pripraví ústavu a voľby. Podľa Asada musí byť akýkoľvek politický prechod v jeho krajine v súlade s terajšou sýrsku ústavou. Existencia takzvanej prechodnej vlády sa s ňou pritom nezlučuje, naznačil.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #prímerie #Bašár al-Asad