Juhokórejská prezidentka hrozí novými krokmi proti KĽDR

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje v prejave v parlamente ostro kritizovala KĽDR a sľúbila zavedenie ďalších "silných" opatrení proti Pchjongjangu za nedávny severokórejský test rakety dlhého doletu a jadrovú skúšku. Soul už minulý týždeň ukončil prevádzku v spoločnej priemyselnej zóne Kesong k značnej nevôli KĽDR.

16.02.2016 07:24
debata

Nedávne činy a hrozby Severnej Kórey, že vykoná „ďalšie extrémne provokatívne kroky“, dokazujú, že Pchjongjang nemá záujem o mier, uviedla Pak Kun-hje v prejave, ktorý vysielala naživo juhokórejská televízia a z ktorého citovala agentúra Reuters.

Juhokórejská prezidentka pohrozila, že zrušenie prevádzky v priemyselnej zóne Kesong je len začiatkom série podujatí, ku ktorým spolu s medzinárodným spoločenstvom prikročia. „Vláda prijme silné a účinné opatrenia, aby si Severná Kórea do špiku kostí uvedomila, že jadrový rozvoj nepomôže k jej prežitiu, ale skôr urýchli kolaps režimu,“ dodala Pan Kun-hje.

S istotou sa dá predpokladať, že prejav juhokórejskej prezidentky Severnú Kóreu popudí. Predniesla ho totiž v deň, keď KĽDR oslavuje narodeniny zosnulého vodcu krajiny Kim Čong-ila, otca súčasného najvyššieho predstaviteľa Kim Čong-una a syna zakladateľa komunistickej KĽDR Kim Ir-sena.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea