Zeman žiada vytvorenie armády EÚ a deportáciu migrantov

Vytvorenie európskej armády k ochrane vonkajších únijných hraníc a deportácie ekonomických migrantov a islamistov sú podľa českého prezidenta Miloša Zemana dvoma hlavnými krokmi na riešenie migračnej krízy v Európe. Zeman to povedal v rozhovore, ktorý v utorok zverejnila ruská štátna agentúra TASS. EÚ podľa Zemana zatiaľ ochranu svojich hraníc nezabezpečila.

16.02.2016 10:12
debata (25)

„Je to ohromná chyba,“ povedal prezident. Boj s terorizmom je podľa neho z 99 percent bojom s islamským terorizmom, ktorý si vyžaduje kooperáciu a koordináciu akcií. Prvým krokom je vybudovanie európskej armády, ktorá by chránila vonkajšie hranice schengenského priestoru alebo celej EÚ. Druhým krokom v riešení migračnej krízy sú podľa českého prezidenta deportácie. „Deportovať treba nielen ekonomických migrantov, ale všetkých, ktorí sú zapletení do prípravy teroristických útokov. Je to vec nepríjemná, ale nevyhnutná,“ vyhlásil Zeman.

Český prezident neodsudzuje nasadenie ruského letectva v Sýrii, kde podľa západných krajín Moskva útočí nielen na teroristov z hnutia Islamský štát, ale aj na sily umiernenej opozície. „Ak sýrska zákonná vláda o pomoc stála, prečo by nemohla byť poskytnutá?“ odpovedal Zeman na otázku agentúry TASS, ako hodnotí akcie ruskej armády v Sýrii.

Demokratická opozícia podľa českého prezidenta v Sýrii takmer neexistuje. „Boj s takzvanou demokratickou opozíciou, to je boj s islamskou republikou, Al-Kajdou, skupinou An-Nusrat a ďalšími teroristickými organizáciami. V Sýrii bohužiaľ nie je takmer žiadna demokratická opozícia, je tam len teroristická opozícia,“ uviedol prezident.

Zeman tiež povedal, že nepovažuje prípadnú závislosť EÚ na ruskom plyne za hrozbu. „V Nórsku tiež ťažia plyn, ale žiadnu hrozbu prameniacu z nórskeho plynu nevidím. Prečo by vznikala nejaká hrozba z ruského plynu? Mohla by vzniknúť len v prípade, že by cena ruského zemného plynu bola príliš vysoká. Áno, to by bola ekonomická hrozba,“ povedal Zeman.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #utečenci #migračná kríza