Trump chce žalovať Cruza kvôli údajným klamstvám a ohováraniu

Favorit republikánskej nominácie do boja o Biely dom Donald Trump pohrozil svojmu najvážnejšiemu súperovi Tedovi Cruzovi žalobou, pokiaľ o ňom bude v médiách publikovať "ohováračské inzeráty" a šíriť "sériu klamstiev". Trump to v pondelok vyhlásil na predvolebnom zhromaždení v juhokarolínskom Mount Pleasante. Práve Južná Karolína sa v sobotu stane miestom ďalších republikánskych primárok.

16.02.2016 14:00
debata

Podľa posledných prieskumov by ich mal Trump vyhrať: podporu mu vyjadruje 38 percent republikánskych voličov, zatiaľ čo Cruzovi 21 percent. Za nimi nasledujú Marco Rubio s 16 a Jeb Bush s deviatimi percentami predpokladaných hlasov. John Kasich by mal získať osem percent a Ben Carson päť percent nominačných hlasov.

Kampaň pred sobotňajším hlasovaním je podľa miestnych médií mimoriadne nepriateľská. Televízne stanice vysielajú volebné spoty, ktoré majú kompromitovať Trumpa tým, že konfrontujú jeho skoršie politické stanoviská s terajšími. Ide najmä o meniace sa Trumpove názory na otázku potratov a držanie zbraní.

„Ak tieto ohováračské inzeráty nestiahne a svoje lži neodvolá, okamžite ho budem žalovať,“ povedal Trump na adresu Cruza, ktorý je podľa neho inšpirátorom útočných volebných spotov. Trump už predtým hrozil, že spochybní Cruzove právo na prezidentskú kandidatúru, pretože konzervatívny texaský senátor sa v USA nenarodil. Jeho rodiskom je Kanada, čo ho však podľa väčšiny právnych expertov z volebného súboja nevylučuje. Cruzovou matkou je Američanka a otcom rodený Kubánec, ktorí v Kanade len krátko žili.

„Cruz je absolútne nevyvážená osoba. Je to najväčší klamár, akého som stretol, či už v politike alebo inde. A že už som narazil na všelijakých. Jeho vyhlásenia sú absolútne nepravdivé a absolútne poburujúce,“ vyhlásil o svojom súperovi Trump.

Cruz na volebnej schôdzi v Camdene reagoval tvrdením, že Trump je nervózny z poklesu volebných preferencií. „Donekonečna tvrdí, aký príšerný som človek, a ja pritom len opakujem, čo sám povedal. Všimli ste si, ako je otrasený z poklesu svojich percent? Je veľmi, veľmi nervózny,“ konštatoval Cruz.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Ted Cruz #voľby prezidenta USA