Merkelová: Summit EÚ bude kľúčový pri ochrane vonkajšej hranice

Na summite Európskej únie sa tento týždeň bude rozhodovať, či je možné ochrániť vonkajšiu hranicu EÚ, alebo bude potrebné uzavrieť grécko-macedónsku hranicu "so všetkými dôsledkami pre schengenský systém".

16.02.2016 15:34
Angela Merkelová Foto: ,
Merkelová chce skôr chrániť vonkajšiu hranicu EÚ ako ju uzavrieť.
debata (6)

Na tlačovej konferencii v Berlíne to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Sama skôr podporuje prvú možnosť. Vo štvrtok a v piatok bude pred európskymi politikmi stáť podľa Merkelovej zásadná dilema.

„Sme v rámci euro-tureckého zásahu na základe migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom schopní bojovať s príčinami úteku a zlepšiť ochranu vonkajšej hranice? Oplatí sa ďalej ísť touto cestou? Alebo už sa musíme vzdať a namiesto toho zatvoriť grécko-macedónsko-bulharské hranice so všetkými dôsledkami pre Grécko, pre celú Európsku úniu a tým aj pre schengenský systém?“ pýtala sa nemecká kancelárka.

„Vo štvrtok a v piatok sa zasadím všetkou silou o to, aby sa euro-turecká dohoda ukázala ako tá cesta, po ktorej sa oplatí ďalej ísť,“ uviedla Merkelová.

Uzavretie hranice medzi Gréckom a Macedónskom, naopak, podporujú krajiny Vyšehradskej skupiny (V4), ktoré ho vidia ako spôsob, ako zablokovať takzvanú balkánsku cestu, po ktorej teraz prichádza do strednej Európy väčšina utečencov.

Podľa Merkelovej v žiadnom prípade na summite nebude reč o kontingentoch pre vyzdvihovanie utečencov z Turecka, ktorých by EÚ legálnou cestou dopravila na svoje územie a rozdelila ich medzi členské štáty.

„Nejde tu o dohodu o kontingentoch, aj keď je to teraz veľmi diskutovaná téma. Celkom by sme sa zosmiešnili, keď sa ešte medzi európske štáty nerozdelilo dohodnutých 160 000 (utečencov) a my by sme už schvaľovali nové kontingenty,“ povedala Merkelová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #schengen #Angela Merkelová #Macedónsko #summit EÚ