Maďarsko v reakcii na list EK odmietlo meniť migračnú politiku

Maďarsko nebude meniť svoju migračnú politiku. Bruselu to odkázala vláda premiéra Viktora Orbána v odpovedi na list Európskej komisie.

16.02.2016 16:15
debata (4)

List sa týkal konania, ktoré sa s Maďarskom začalo v decembri kvôli azylovému zákonu, pretože podľa EK Maďarsko porušuje únijné predpisy. Povedal to námestník ministra spravodlivosti Pál Völner.

Orbánov kabinet zaviedol v októbri prísne opatrenia, ktorými zastavil tisíce migrantov prúdiacich cez Maďarsko do západnej Európy. Súčasťou týchto krokov bolo postavenie plotov na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom a tiež sprísnenie zákona upravujúceho azylové konanie.

Komisia následne v decembri 2015 vyjadrila znepokojenie nad tým, že pri odvolaní v azylovom konaní v Maďarsku nie je možné poukázať na nové skutočnosti.

Nepáči sa jej tiež, že odvolanie automaticky nezastavuje platnosť zamietnutia žiadosti o azyl. Žiadatelia sú nútení opustiť maďarské územie ešte pred uplynutím zákonnej lehoty na podanie odvolania proti zamietavému rozhodnutiu a pred samotným prerokovaním odvolania.

Völner podľa agentúry MTI povedal, že vláda trvá na tom, že konanie, ktoré sa s Maďarskom začalo v decembri, je len „pomsta“. Ide podľa neho o odvetu zato, že Budapešť 3. decembra napadla na Súdnom dvore EÚ únijné rozhodnutie prerozdeľovať tisíce migrantov medzi členské štáty na základe povinných kvót, a zato, že pokračuje v dôslednej migračnej politike založenej na potrebe ochrany hraníc.

Kabinet dal podľa Pála Völnera tiež najavo, že nemieni na kritizovanom azylovom zákone a ďalších predpisoch nič meniť, pretože sú dôležitou súčasťou „ochrany krajiny pred ilegálnou migráciou“.

Námestník dodal, že konanie, ktoré začala EK, je len formou nátlaku na Maďarsko, aby sa „vrátilo do rady“ v migračnej politike Európy, ktorá „očividne zlyhala“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #EK #migračná politika #predpis #Pál Völner