Podľa gréckych médií Atény vstupujú do boja proti V4 v otázke migrácie

Grécka vláda sa pokúsi zabrániť vzniku jednotného frontu, ktorý sa snaží zostaviť skupina štyroch krajín visegrádskej skupiny v otázke utečeneckej krízy, a síce s návrhom na uzavretie hranice na severe Grécka s Macedónskom. Uvádza to v utorok na svojom portáli grécky denník Ta Nea pod titulkom "Bitka proti 'tvrdému jadru' za riešenie utečeneckej krízy".

16.02.2016 22:35
debata (100)

S blížiacim sa summitom Európskej únie na konci týždňa, v ktorom bude prevládať otázka zvládnutia prúdu utečencov, „pokračuje preťahovanie sa medzi tvrdým jadrom EÚ a tými, ktorí sa snažia nájsť spoločné riešenie v prospech všetkých krajín“, píše Ta Nea.

„Protieurópska skupina V4 – Maďarsko, Poľsko, Česká republika a Slovensko – sa stretla v pondelok v Prahe s vládami Macedónska a Bulharska v snahe vyvolať uzavretie gréckych hraníc,“ píše sa ďalej v článku.

„Grécka vláda sa tak dostáva do pretekov s časom v snahe zvrátiť toto napäté ovzdušie,“ dodáva denník Ta Nea, ktorý pripomína, že Atény urýchlili budovanie registračných centier utečencov, aby sa ľahšie oddeľovali oprávnení žiadatelia o azyl od ekonomických migrantov.

V4 pripravuje záložný plán uzavretia macedónsko-gréckej a bulharsko-gréckej hranice v prípade, že Grécku sa nebude dariť kontrolovať prúd migrantov, ktorí do krajiny prichádzajú z Turecka cez Egejské more.

Podľa Ta Nea zdroje z EÚ uvádzajú, že myšlienka V4 a jej podporovateľov na uzavretie severnej gréckej hranice nemá nádej na úspech. Nie je to len preto, že zapojenie NATO v Egejskom mori zachraňuje vidinu toho, že bude ochrana vonkajších hraníc únie efektívnejšia. Ale tiež kvôli postoju Nemecka, ktoré sa podľa všetkého voči V4 definovalo, ako aj Rakúska, u ktorého sa objavili náznaky súzvuku s názorom V4.

Šéf nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier (SPD) sa nechali počuť, že vylučovanie krajín zo schengenského priestoru je „pseudoriešenie“.

Podľa rakúskeho kancelára Wernera Faymanna nie je možné, aby krajiny V4 neplnili svoje povinnosti, blokovali spravodlivé prerozdeľovanie utečencov a zdržovali plány EÚ na riešenie utečeneckej krízy.

Faymann pripustil podporu posilnenia kontroly macedónsko-gréckej hranice, k čomu dodal, že „nejde o slávnu stránku dejín“.„Čo sa stane, keď v máji bude hladovať pri hraničnom plote Macedónska 100 000 utečencov?“ povedal.

Na diplomatickom fronte povedie grécku ofenzívu premiér Alexis Tsipras, ktorý sa v stredu zíde na rokovaní s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, a krátko pred začiatkom summitu vo štvrtok sa zúčastní minisummitu, ktorý organizujú Nemecko a Francúzsko.

Denník ďalej cituje Junckera, ktorý pred poslancami Európskeho parlamentu a zákonodarcami z členských štátov EÚ povedal, že „nie je fanúšikom uzatvárania hraníc“. V reakcii na priamu otázku poslanca gréckej vládnej ľavicovej formácie SYRIZA Makisa Balaurasa potom dodal, že „niektoré členské štáty EÚ vyšli v tejto otázke na zlú cestu“.

Aj predseda Európskej rady Donald Tusk sa v Aténach pri stretnutí s Tsiprasom dôrazne vyslovil proti vylučovaniu Grécka zo schengenského priestoru voľného pohybu. Tsipras poznamenal, že v Európe dominujú dve predstavy o budúcnosti kontinentu: proeurópsky prístup, ktorý zastáva aj Grécko, a protieurópsky, podľa ktorého možno problémy riešiť individualisticky.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #schengen #utečenci #V4 #Visegrádska štvorka