Vláda Jaceňuka odolala odvolaniu

V Kyjeve rozohrali hru na slepú babu. V utorok poslanci ukrajinského parlamentu síce odmietli výročnú správu vlády, ale rozhodli o zotrvaní kabinetu Arsenija Jaceňuka.

17.02.2016 07:26
Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas prejavu v parlamente.
debata (17)

Stalo sa tak po tom, ako za návrh vyjadrenia nedôvery hlasovalo iba 194 z potrebných 226 poslancov. Pritom dôvera vlády sa dlhodobo pohybuje pod hranicou jedného percenta. Dokonca aj prezident Petro Porošenko musel v utorok na svojom portáli konštatovať „očividnú potrebu úplnej výmeny kabinetu“, ktorý stratil podľa neho aj podporu vládnej koalície.

„Premrhali sme moment čiastočnej výmeny kabinetu. Dlho sme o tom iba hovorili,“ zhodnotil situáciu prezident s tým, že novú vládu musí vytvoriť existujúca vládna koalícia tvorená Solidárnosťou, Národným frontom, Svojpomocou a Baťkivščinou, a vyzval premiéra Jaceňuka a generálneho prokurátora Šokina, aby rezignovali na svoje funkcie. Druhý z nich tak podvečer aj urobil.

S prácou premiéra Jaceňuka i činnosťou celej vlády je nespokojný aj poslanecký klub vládneho Bloku Petra Porošenka. Za zmenu kabinetu je aj Radikálna strana, nie však Jaceňukov Ľudový front, ktorý pohrozil, že v prípade pádu vlády opustí vládnu koalíciu.

Premiér Jaceňuk v podvečer po tom, čo poslanci schválili o. i. zákon o elektronickom majetkovom priznaní úradníkov a o tzv. veľkej privatizácii, v ktorej však nesmú figurovať prípadní ruskí záujemcovia, predniesol výročnú správu vlády. Zhrnul v nej činnosť kabinetu za minulý rok a informoval o úlohách na najbližších viac ako desať mesiacov. V priamom televíznom prenose síce pripustil zhoršenie hospodárskej situácie, ale ako dôvod negatívneho vývoja uviedol „vonkajší vplyv“. Celkovo sa však pokúšal presvedčiť poslancov a milióny Ukrajincov o správnosti smerovania svojej vlády. Ani slovom sa nezmienil o klesajúcej výkonnosti hospodárstva a životnej úrovni Ukrajincov. Podľa Jaceňuka kabinet ide správnym smerom, čo podložil štatistikou. Jeho konštatovanie, že Ukrajina dnes už neodoberá ani gram ruského plynu, vyvolalo u niekoľkých jedincov „búrlivý“ potlesk.

Premiérovi však už vôbec netlieskali davy demonštrantov pod oknami parlamentu, požadujúci odstúpenie vlády. Dokonca opozičný poslanec Vadim Rabinovič priniesol putá, ktoré podľa neho treba hneď po prednesení správy o činnosti vlády založiť premiérovi a poslať ho za mreže.

Očakávané hlasovanie o dôvere vláde bolo do poslednej chvíle otázne. Už pred dňom hlasovania premiér Jaceňuk a jeho okolie strašili zákonodarcov, že ak padne vláda, Ukrajina napríklad nedostane od Medzinárodného menového fondu také potrebné ďalšie miliónové pôžičky. Navyše podľa ukrajinského denníka Segodňa, odvolávajúceho sa na zdroj z frakcie Bloku Petra Porošenka, prezident sa dohodol s Jaceňukom na tom, že vládu zatiaľ nenechajú padnúť.

„Jej osud budeme riešiť najprv vo výboroch. Potom budú nasledovať trojtýždňové parlamentné prázdniny,“ „avizoval“ poslanec z Jaceňukovej frakcie. „Jaceňuk sa už dohodol. Teraz sa obchoduje s obsadzovaním ministerských kresiel,“ citovali vlastný parlamentný zdroj ešte pred očakávaným hlasovaním noviny Vesti. Podľa ukrajinského politológa Ruslana Bortnikota otázka rezignácie vlády môže byť na stole ešte niekoľko dní, ale aj mesiacov. Ani jeho kolega Konstantin Bondarenko nevylúčil, že o osude vlády sa v utorok nerozhodne.

„Západ nepotrebuje rezignáciu kabinetu ani nové parlamentné voľby. Môže sa to totiž obrátiť proti jeho záujmom,“ upozornil aj politológ Michail Pogrebinskij. Podľa neho patróni ukrajinskej vládnej moci nemajú žiadnu zodpovednosť za terajší vývoj situácie.

„Menovali nám premiéra aj prezidenta. Myslím si, že sa chcú vyhnúť vojne všetkých proti všetkým a v konečnom dôsledku aj predčasným parlamentným voľbám. Nevedno totiž, ako sa skončia. Určite však ich výsledok nebude lepší pre USA ani Brusel. Nebude na prospech Západu,“ cituje portál Bfm Pogrebinského.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #vyslovenie nedôvery