Talianska opozícia protestuje proti kontrolám na rakúskej hranici

Kvôli plánovanému zavedeniu hraničných kontrol na rakúskej strane Brennerského priesmyku sa talianska opozícia obáva, že v Taliansku opäť vzrastie počet migrantov.

17.02.2016 12:08
debata (4)

Zástupcovia pravicovej strany expremiéra Silvia Berlusconiho varujú pred vznikom „enklávy zúfalstva“, uviedla agentúra APA. Rakúsko sa v utorok rozhodlo zaviesť kontroly na ďalších 12 priechodoch, čím bude strážiť už prakticky celú južnú hranicu.

Nové kontroly sa v Rakúsku dotknú prechodov v spolkových krajinách Korutánsko, Štajersko, Tirolsko a Burgenland. Podľa rakúskeho kancelára Wernera Faymanna sa pripravujú kontroly práve aj v Brennerskom priesmyku. Tamojšia brennerská diaľnica pritom patrí medzi najvýznamnejšie cestné ťahy v Európe.

Opozičná talianska strana Forza Italia expremiéra Berlusconiho kvôli chystanému opatreniu bije na poplach. Z Talianska by sa podľa nej mohla stať „enkláva zúfalstva“, kde by sa hromadili migranti usilujúci o cestu cez Rakúsko do Nemecka.

„Po rozhodnutí Rakúska opätovne zaviesť hraničné kontroly sa situácia v Taliansku výrazne zhorší,“ uviedol senátor FI Marco Marin. Vláda sociálnodemokra­tického premiéra Mattea Renziho podľa neho k opatreniu, ktoré chystajú susedné krajiny, nehanebne mlčí. Podľa poslankyne FI Sandry Savinaovej hrozí konkrétne nebezpečenstvo, že sa hlavná migračná trasa opäť vráti z Egejského do Stredozemného mora, pretože balkánsky chodník je podľa nej teraz už prakticky uzavretý.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rakúsko #utečenci #hraničné kontroly