Orbán vyzval na zlepšenie vzťahov Európy s Ruskom

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na úvod stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve na zlepšenie vzťahov Európy s Ruskom. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI šéfovi Kremľa poďakoval za záujem o udržanie priateľstva oboch krajín.

17.02.2016 13:40 , aktualizované: 16:41
Rusko, Madarsko, Orban, Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin si potriasa rukou s maďarskou hlavou štátu Viktorom Orbánom na stretnutí v Moskve.
debata (110)

Pri otvorení schôdzky boli prvých pár minút prítomní novinári. Podľa MTI Orbán v tom čase Putinovi poďakoval za úsilie, ktoré „v ťažkých časoch vyvinul v záujme rusko-maďarského priateľstva“. „Možno to znie neskromne, ale môžeme povedať, že to, čo je v našich vzťahoch dobré, je niečo, čo sme dosiahli, a to, čo je zlé, nezávisí od nás,“ dodal predseda maďarskej vlády.

Putin svojmu hosťovi kompliment opätoval. „Maďarsko je náš veľmi starý priateľ a spoľahlivý partner,“ vyhlásil. Dodal, že Rusko verí, že plány načrtnuté pri jeho minuloročnej februárovej návšteve Budapešti sa budú ďalej rozvíjať.

Návštevy vrcholných západných politikov v Moskve nie sú v posledných dvoch rokoch príliš časté. Obmedzili sa najmä po ruskej anexii polostrova Krym.

Putin a Orbán presne pred rokom v Budapešti uzavreli politickú dohodu o dodávkach ruského zemného plynu do Maďarska. Putin bol spokojný aj s dohodou o ruskej finančnej pomoci pri rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks.

Agentúra TASS informovala, že dokumenty pripravené pre stredajšie stretnutie oboch štátnikov obsahujú aj predĺženie dlhodobých kontraktov na dodávky ruského zemného plynu do konca roka 2019. V materiáloch sa podľa agentúry tiež konštatuje, že kľúčovou oblasťou bilaterálnej spolupráce je energetika. Podľa údajov, ktoré v súvislosti s Orbánovou návštevou priniesol TASS, Rusko kryje 80 percent maďarskej spotreby ropy a 75 percent plynu.

Poklony a pozitívne hodnotenie zazneli aj na tlačovej konferencii po rokovaní v rezidencii ruského prezidenta. Putin označil Maďarsko za dôležitého a spoľahlivého partnera a ocenil maďarské úsilie obnoviť dialóg medzi Ruskom a Európskou úniou. „Rusko nie je nepriateľ, Rusko je partner (…) Je nutné spolupracovať a dúfam, že budeme spolupracovať,“ povedal maďarský premiér.

Putin poznamenal, že obe krajiny sa zhodujú v názore na to, že utečeneckú krízu v Európe možno vyriešiť jedine urovnaním konfliktu v Sýrii. Za predpoklad riešenia utečeneckej krízy považuje zničenie terorizmu, ktorý destabilizuje štáty od Afganistanu po severnú Afriku.

K utečeneckej kríze Orbán povedal, že stále viac ľudí v Európe zdieľa maďarský názor, že masový prílev migrantov do Európy bez akejkoľvek kontroly je zlý, že je potrebné zachovať európske, kresťanské a národné hodnoty, že je potrebné plniť všetky dohody vrátane schengenskej, a teda chrániť schengenské hranice.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin