Grécke traktory zablokovali hranicu s Bulharskom

Na grécko-bulharskej hranici sa vytvorili niekoľkokilometrové kolóny kvôli zablokovaniu hlavného cestného ťahu medzi oboma štátmi gréckymi poľnohospodármi s traktormi. Tí na protest proti dôchodkovej reforme gréckej vlády v posledných týždňoch narušujú dopravu po celom Grécku. V uplynulých dňoch sa rozhodli uzavrieť grécky hraničný prechod Promachonas, a to najmä pre vozidlá prichádzajúce z Bulharska.

17.02.2016 17:33
Bulharsko, traktory, štrajk Foto: ,
Protestujúci grécki poľnohospodári zablokovali traktormi hranicu medzi Gréckom a Bulharskom.
debata (3)

Blokáda sa zintenzívnila, keď na protest proti akcii gréckych farmárov uzavreli hranicu aj na bulharskej strane tamojší dopravcovia v kamiónovej doprave a úplne zablokovali cestu aj z Grécka. Podľa policajných údajov stojí teraz na gréckej strane asi 800 kamiónov a 160 osobných áut, zatiaľ čo na bulharskej je asi tisíc ťahačov a 500 osobných áut, uviedol server gréckeho denníka Ta Nea.

Grécka blokáda vyvolala protesty v Sofii, ktorá požiadala Európsku úniu, aby zasiahla. Podpredsedníčka bulharskej vlády Meglena Kunevová sa nechala počuť, že každý má právo na protesty, ale nesmie pritom narušovať právo na slobodu pohybu. Obe krajiny už počítajú kvôli prerušeniu dopravy ekonomické straty.

Grécki poľnohospodári požadujú odvolanie reforiem a začatie rokovaní prakticky od nuly. Reformy sú však podmienkou pre ďalšiu pomoc Grécku zo strany medzinárodných veriteľov, podľa ktorých musí vláda v Aténach oproti svojim terajším návrhom ešte pritvrdiť.

Pre poľnohospodárov počíta plán vlády so zvýšením odvodov na dôchodkové poistenie zo siedmich na 20 percent. Okrem toho im má byť zvýšená daň z príjmu z 13 na 26 percent. Podobné kroky sa týkajú aj slobodných povolaní. Vláda ovládaná predovšetkým ľavicovou formáciou SYRIZA je tak kritizovaná, že reformy vykonáva predovšetkým na úkor tých odvetví, z ktorých pochádzajú voliči pravicovej opozície.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #poľnohospodárstvo #Bulharsko