V Iraku sa stratil rádioaktívny materiál

Iracké úrady pátrajú po "veľmi nebezpečnom" rádioaktívnom materiáli, ktorý zmizol pred niekoľkými mesiacmi zo skladu na juhu krajiny prevádzkovanom americkou firmou. Podľa agentúry Reuters sa irackí činitelia aj miestne ministerstvo životného prostredia obávajú, že materiál o veľkosti prenosného počítača môže byť použitý ako zbraň, ak sa dostane do rúk príslušníkov radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

17.02.2016 19:26
debata (25)

Podľa dokumentu ministerstva a nemenovaných úradníkov bol materiál uložený v ochrannom puzdre o veľkosti notebooku. Ukradli ho zo skladu v blízkosti juhoirackého mesta Basra, ktorý patrí americkej spoločnosti Weatherford poskytujúcej servisné služby v ťažbe ropy.

Žiarič vo forme niekoľkomilime­trovej kapsule, ktorá obsahuje až desať gramov rádioaktívneho irídia-192, slúžil na defektoskopiu, teda testovanie kvality súčiastok používaných na ropovody a plynovody pomocou gama žiarenia. Patril spoločnosti so sídlom v Istanbule. Tento druh irídia sa využíva napríklad aj v zdravotníctve pri liečbe rakoviny.

V dokumente ministerstva z konca minulého novembra sa uvádza, že strata materiálu predstavuje bezpečnostnú aj ekologickú hrozbu. Patrí do takzvanej druhej kategórie nebezpečnosti rádioaktívnych zdrojov podľa stupnice Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Môže spôsobiť trvalé zdravotné následky u osôb vyskytujúcich sa v tesnej blízkosti zdroja niekoľko minút alebo hodín a môže byť smrteľný, ak je človek v blízkosti materiálu hodiny až dni.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #rádioaktívne látky