Tusk: Dohoda s Britmi nie je istá, opak by bol prehrou

Nie je zaručené, že sa na nadchádzajúcom summite EÚ podarí uzavrieť dohodu medzi Britániou a ostatnými krajinami bloku o novej podobe vzájomných vzťahov. Napísal to predseda Európskej rady Donald Tusk v liste, ktorým premiérov a prezidentov dvadsaťosmičky pozval na summit do Bruselu. Pre kompromis v tejto záležitosti však podľa neho zatiaľ nebola lepšia chvíľa a ak sa vec nepodarí uzavrieť, bude to prehra pre Britov aj pre Európsku úniu.

17.02.2016 19:56
debata (2)

„Geopolitickým víťazstvom“ by takýto vývoj podľa niekdajšieho poľského premiéra Tuska naopak bol pre tých, ktorí sa nás snažia Britániu a EÚ rozdeliť. „Líšime sa v pohľade na niektoré politické témy a som si plne vedomý toho, že rozdiely bude zložité prekonať,“ napísal v pozvánke Tusk. Rozhovory však podľa neho výrazne pokročili a na kompromis nikdy nebola lepšia chvíľa.

Diplomati v stredu uvádzali, že nevyriešené body sú tri či štyri. Patrí medzi ne pomerne konkrétna problematika rozsahu indexácie prídavkov na deti či niektorých ďalších zamestnaneckých výhod súvisiacich s voľným pohybom pracovných síl. Ide tiež o politickejšie body ako britská snaha nepodieľať sa na stále užšej integrácii únie či o otázky vzťahov krajín mimo eurozóny a tých, ktoré platia spoločnou menou.

Summit sa bude otázkou nového nastavenia vzťahov medzi EÚ a Britániou zaoberať vo štvrtok večer, predpokladé je pokračovanie diskusie v piatok. Túto „choreografiu“ teraz v liste potvrdil tiež Tusk. Nadchádzajúce stretnutie šéfov štátov a vlád dvadsaťosmičky tak podľa neho bude kľúčovým momentom pre jednotu únie a budúcich vzťahov Británie v Európe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Donald Tusk #Brexit