Grécko obvinilo krajiny EÚ zo lží ohľadom kontroly migrácie

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas obvinil ostatné krajiny Európskej únie z klamstiev a pokrytectva za tvrdenie, že Atény sa nedokážu vysporiadať s prílivom blízkovýchodných utečencov. Podľa neho je na vine EÚ, že nedodala včas registračné prístroje a potrebný personál pre evidenciu a identifikáciu utečencov a zisťovanie falošných dokumentov na gréckych ostrovoch blízko Turecka, ktoré sú od minulého leta doslova zaplavované prívalom utečencov.

17.02.2016 21:55
debata (8)

„Prečo nastal teraz veľký pokrok v registrácii?“ spýtal sa v rozhovore pre spravodajstvo BBC. „Z desiatich percent sme teraz na 90 percentách, pretože teraz priviezli stroje, ktoré sme požadovali, Eurodac (databázu odtlačkov prstov),“ dodal.

„Diskusia, že nemáme kontrolu nad našimi hranicami, to je lož,“ povedal minister. „Máme najlepšiu kontrolu nad morskou hranicou, akú kto môže mať,“ tvrdil.

Muzalas sa tiež kriticky vyjadril na adresu krajín, ktoré vyslali policajnú výpomoc do Macedónska, aby dozerala na Macedónsko-grécku hranicu, cez ktorú utečenci mieria ďalej do Európy. Medzi týmito krajinami sú napríklad Maďarsko, Slovensko či Česko.

„Je azda Grécko európskym nepriateľom? Sú azda utečenci nepriatelia?“ spýtal sa. „Ak tomu niekto verí, nech to povie nahlas,“ dodal. Obzvlášť voči Maďarsku mal grécky minister najväčšie výhrady, keď okrem iného podotkol, že Gréci nedostali od Maďarov „jedinú deku“ v rámci možnej pomoci pre utečencov.

Muzalas sa tak vyjadril pred štvrtkovým a piatkovým summitom Európskej únie v Bruseli, kde sa šéfovia štátov a vlád budú zaoberať okrem iného utečeneckou krízou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #utečenci #migračná kríza