Šéf izraelskej armády vyzval na používanie primeranej sily

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Gadi Eisenkot vyzval vojakov, aby v boji s palestínskymi násilníkmi, ktorí dosť často pri útokoch na Izraelčanov zahynú, nepoužívali neprimeranú silu.

18.02.2016 07:36
Izrael, Palestína, gaza, izraelskí vojaci Foto: ,
Izraelskí vojaci počas zásahu v pásme Gazy.
debata (3)

Pri vlne násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi zahynulo od vlaňajšieho októbra už 25 Izraelčanov, Američan a občan Eritrey, uviedla agentúra AFP. Izraelskí vojaci usmrtili 172 Palestínčanov, väčšinu z nich priamo pri útoku, ďalších počas stretov a demonštrácií.

„Keď je tam trinásťročné dievča držiace nôž a existuje určitá vzdialenosť medzi ňou a vojakom, nechcem vidieť vojaka, ktorý začne strieľať a vyprázdni na dievča celý zásobník, aj keď pácha veľmi vážny čin,“ uviedol Eisenkot pred novými branci. „Skôr by mal použiť silu, ktorú treba na to, aby sa dosiahol cieľ,“ dodal.

Medzi páchateľmi palestínskych násilností bolo doteraz veľké množstvo mladistvých. Izraelský denník Jediot Achronot citoval zo štúdie armády a tajných služieb, podľa ktorej bolo 37 percent páchateľov vo veku medzi 16 až 20 rokov.

Nová vlna násilia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi začala kvôli sporom o posvätné miesta na jeruzalemskej Chrámovej hore. Palestínske vedenie je však pričíta neriešenej politickej situácie Palestínčanov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #sila #Gadi Eisenkot