Pápež počas omše vyzval svet, aby chápal migrantov

Pápež František vyzval svet, aby ukázal ľudskú tvár "tragédii, ktorou je nútená migrácia". Svet by si podľa neho mal uvedomiť, čím si musia prechádzať ľudia, ktorí riskujú svoje životy, aby utiekli pred násilím, vydieraním a chudobou.

18.02.2016 08:06
Mexiko, pápež František Foto: ,
Pápež sa pri plote medzi Mexikom a Spojenými štátmi pomodlil za migrantov a požehnal stovkám ľudí, ktorí sa zhromaždili na americkej strane hranice.
debata (41)

Pápež to vyhlásil počas omše, ktorú v stredu slúžil na symbolickom mieste, v mexickom meste Ciudad Juárez, ktoré sa nachádza len 800 metrov od hranice s americkým štátom Texas.

František Spojené štáty nijako priamo nevyzval, aby otvorili svoje hranice. Namiesto toho sa obrátil na veriacich s tým, aby „otvorili svoje srdcia“ a uvedomili si, že tisícky obyvateľov Strednej a Južnej Ameriky, ktorí utekajú pred násilím páchaným gangmi či organizovaným zločincami v ich krajinách, sú obeťami tej najhoršej formy vykorisťovania.

„Už žiadnu smrť! Už žiadne vykorisťovanie!“ vyhlásil pápež.

Ešte pred omšou sa pápež zastavil pri plote medzi Mexikom a Spojenými štátmi, aby sa pomodlil za migrantov. Vystúpil na špeciálne vytvorenú rampu ozdobenú kvetmi a požehnal stovkám ľudí, ktorí sa zhromaždili na americkej strane hranice.

Problém migrácie je jednou z kľúčových tém prezidentskej kampane v USA aj pápežovho pontifikátu.

Favorit republikánov na úrad prezidenta Donald Trump v utorok pápežovu cestu k hraniciam kritizoval. „Myslím, že nechápe nebezpečenstvo otvorenia hraníc. Domnievam sa, že Mexiko ho k tomu prinútilo, pretože chcú zachovať status quo,“ povedal televízii Fox Trump, ktorý presadzuje vyhostenie všetkých ilegálnych imigrantov v USA (asi 11 miliónov) a vystavanie plotu na hraniciach s Mexikom.

Pápež počas celej svojej päťdňovej cesty po Mexiku tiež kritizoval korupciu, sociálne problémy a násilie súvisiace s obchodom s drogami. Večer miestneho času z krajiny odletel späť do Vatikánu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #pápež František #Severná Amerika #Južná Amerika #migranti #Donald Trump