Juncker nepochybuje, že sa EÚ s Britmi na summite dohodne

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker je presvedčený, že sa lídrom dvadsaťosmičky podarí na terajšom summite v Bruseli dohodnúť zmeny vo vzťahu medzi Britániou a Európskou úniou. Pred novinármi však tiež pripustil, že treba dohodnúť ešte množstvo otázok.

18.02.2016 13:22
EÚ, Veľká Británia, vlajka Foto: ,
Dvojdňový summit EÚ bude kľúčovým v otázke Brexitu.
debata (9)

„Som presvedčený, že Británia bude konštruktívny a aktívny člen Európskej únie,“ vyhlásil šéf európskej exekutívy po stretnutí s predsedom europarlamentu Martinom Schulzom.

Summit Európskej únie začína podvečer v Bruseli. Otázka nového nastavenia vzťahov Británie a zvyšku bloku je jednou z kľúčových a ostro sledovaných tém schôdzky. O zmeny sa premiér David Cameron snaží skôr, než v krajine vyhlási referendum o zotrvaní Británie v únii.

Základom dohody má byť právne záväzná deklarácia hláv vlád a štátov, ktorej pôvodný text navrhol predseda summitu Donald Tusk ešte začiatkom februára. O texte sa stále rokuje.

Posledný bod kompromisu s určitými zmenami dostali členské štáty ešte len v noci. Niektoré sporné body však budú musieť vyriešiť priamo na summite, očakáva sa teda dlhé rokovanie.

Druhou veľkou témou nadchádzajúceho summitu je migračná kríza, v rámci ktorej premiéri a prezidenti dvadsaťosmičky konštatujú najmä potrebu plniť už dohodnuté kroky, vrátane intenzívnej spolupráce s Tureckom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Juncker #Veľká Británia #referendum #David Cameron #EK #summit EÚ