Sýria odmietla požiadavku na vytvorenie bezletovej zóny

Sýrska vláda odmietla požiadavku na zriadenie bezletovej zóny na severe krajiny, ako to presadzuje Turecko, okrem iného aj za podpory Nemecka. Podľa Damasku by zriadenie bezletovej zóny bolo porušením suverenity Sýrie a viedlo by k predĺženiu súčasného konfliktu. S odvolaním sa na sýrsku agentúru Sana, ktorá citovala nemenovaný zdroj z ministerstva zahraničia, to uviedla agentúra DPA.

18.02.2016 18:43
debata (59)

Na vznik bezletovej zóny, ktorá by siahala najmenej desať kilometrov do sýrskeho vnútrozemia, najviac nalieha Turecko, ktoré v posledných dňoch intenzívne bombarduje pozície sýrskych Kurdov pri tureckých hraniciach. Ankaru podporila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej by však bezletová zóna mala byť výsledkom dohody s vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada, z ktorej strany by išlo o „gesto dobrej vôle“.

Zriadenie bezletovej zóny naopak vo štvrtok odmietlo Rusko, podľa ktorého by ju musela podporiť sýrska vláda aj OSN. Proti je aj vedenie medzinárodnej koalície proti islamistom. Hovorca amerických síl pôsobiacich v Iraku Steve Warren uviedol, že pre vznik bezletovej zóny teraz nie je vhodná doba a že chýbajú aj potrebné prostriedky a personál.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko