Trump zmiernil kritiku na adresu pápeža Františka

Americký prezidentský kandidát Donald Trump zmiernil svoje vyjadrenia o pápežovi Františkovi po tom, ako hlavu katolíckej cirkvi kritizoval za vyhlásenie naznačujúce, že jeho plán na vybudovanie múra na hranici USA s Mexikom znamená, že "nie je kresťan".

19.02.2016 07:37
debata (12)

Miliardár Trump v rámci diskusie v televízii CNN vo štvrtok večer povedal, že si medzičasom myslí, že vyjadrenia pápeža boli „pravdepodobne trocha milšie“, než to vyzeralo z prvých správ, píše agentúra AP.

Trump zopakoval, že sa podľa neho pápež oboznámil so situáciou len z jednej strany – ako mu ju vykreslili predstavitelia mexickej vlády – a že nepozná problémy spôsobované ľahko priechodnou hranicou.

Trump dodal, že má veľkú úctu k pápežovi Františkovi. Napriek tomu si neodpustil podpichnutie na jeho adresu, keď vyhlásil: „Vo Vatikáne má hrozne veľký múr.“

Pápež František vo štvrtok odsúdil Trumpa za podľa neho nekresťanské vyjadrenia o potrebe stavania múrov proti migrantom. „Človek, ktorý chce iba stavať múry, kdekoľvek je, a nechce stavať mosty, nie je kresťanom. Nič takéto nie je v evanjeliu,“ povedal počas spiatočného letu z Mexika do Talianska.

František však odmietol odpovedať na otázku, či by mali americkí katolíci v prezidentských voľbách podporiť kontroverzného realitného magnáta Trumpa. Zdôraznil, že nechce zasahovať do vnútorných záležitostí USA.

Trump, ktorý sa hlási k americkej presbyteriánskej cirkvi, v prvej reakcii na pápežovu kritiku vyhlásil, že žiaden náboženský predstaviteľ by nemal verejne spochybňovať vieru iného človeka. Už predtým sa vyjadril, že pápež nerozumie rizikám spojeným s nelegálnou migráciou z Mexika do USA.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Donald Trump