EÚ plánuje mimoriadny summit s Tureckom o migračnej kríze

Donald Tusk oznámil, že EÚ plánuje na začiatok marca mimoriadny summit s Tureckom o migračnej kríze.

19.02.2016 08:12
debata (6)

Spoločný akčný plán, na ktorom sa únia dohodla s Ankarou v novembri, podľa Tuska „ostáva prioritou“. Na základe tohto plánu by okrem iného mala EÚ poskytnúť tri miliardy eur na lepšiu starostlivosť o sýrskych utečencov v Turecku.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bolo zvolanie mimoriadneho summitu s Tureckom dôležité okrem iného preto, že turecký premiér Ahmet Davotuglu kvôli teroristickému útoku v Ankare nemohol vo štvrtok doraziť do Bruselu. Tusk pripomenul, že summit EÚ atentát v tureckej metropole ostro odsúdil.

Aj podľa Merkelovej by sa mala vrcholná schôdzka uskutočniť na začiatku marca, k presnému termínu sa ešte musí vyjadriť Ankara. Agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatov spomenula termín 5. marca.

„Musíme sa v prvom rade vyvarovať bitky medzi plánmi A, B a C. Nemá to vôbec zmysel, len to v Európskej únii vytvára deliace čiary,“ povedal Tusk novinárom potom, čo z pojednávacej miestnosti celý večer unikali správy o ostrých sporoch medzi členských krajinami. Namiesto toho je podľa Tuska potrebné nájsť funkčné prepojenie rôznych prístupov.

Podľa Merkelovej zostáva prioritou spolupráca s Tureckom. Hlavy štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky chcú podľa nej lepšie chrániť vonkajšiu hranicu EÚ, ale aj citeľne znížiť počet prichádzajúcich migrantov.

Uvažovať je potrebné tiež o spôsobe, akým by sa mohli utečenci do Európy dostať legálne, dodala kancelárka. Pri lepšej ochrane hranice by podľa nej dobrovoľné preberanie tých, kto na azyl nárok majú, malo odstrániť vysoké riziko úmrtia pri zložitej ceste cez more.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Angela Merkelová #utečenci #summit EÚ - Turecko