Ukrajina: Svojpomoc ide do opozície, aby presadila alternatívne riešenia

Poslanecký klub strany Svojpomoc v ukrajinskom parlamente, ktorá vo štvrtok vystúpila z koalície, má v úmysle prejsť do opozície a navrhovať poslancom alternatívne cesty rozvoja krajiny.

19.02.2016 12:27
Ukrajina, parlament Foto: ,
Ukrajinská strana Svojpomoc sa z koalície presunie do opozície.
debata (35)

Uviedol to v Kyjeve predseda frakcie Svojpomoci Oleh Bereziuk. Spresnil, že Svojpomoc začína v parlamente budovať „opozičnú silu, ktorá bude protiváhou a bude ponúkať alternatívne riešenia v záujme rozvoja ukrajinského štátu“. Dodal, že poslanci budú podporovať tie rozhodnutia parlamentu, „ktoré budú považovať za správne“.

Po odchode strany Svojpomoc z koalície prišla prozápadná ukrajinská vládna koalícia v parlamente o väčšinu. Rovnaké rozhodnutie totiž prijala v stredu aj strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej a vlani v septembri aj Radikálna strana. Vládna koalícia bude mať teraz v parlamente len 217 poslancov, čím sa de facto stala nefunkčnou.

Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman vyzval parlamentné frakcie, aby pokračovali v konzultáciách, ktoré sú zamerané na ukončenie parlamentnej krízy.

„Kríza, ktorú teraz máme, sa nedá vyriešiť. Preto musíme okamžite začať politické konzultácie – alebo v nich pokračovať – s politickými stranami alebo klubmi, ktoré sú zastúpené v parlamente a boli členmi koalície, aby sme našli východisko zo vzniknutej situácie,“ apeloval Hrojsman podľa agentúry RIA Novosti na otvorení zasadnutia parlamentu.

V súlade s ukrajinskou ústavou sa koalícia v parlamente vytvára poslaneckými klubmi, pričom jej členmi musí byť väčšina poslancov, teda najmenej 226.

Zo zákona vyplýva, že ak sa koalícia v parlamente rozpadne, do mesiaca musí vytvoriť novú väčšinu. V opačnom prípade prezident parlament rozpustí a vypíše predčasné parlamentné voľby.

Súčasná parlamentná kríza na Ukrajine je dôsledkom utorkového hlasovania o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka. Ukrajinský parlament totiž pomerne prekvapujúco neschválil uznesenie o vyslovení nedôvery, takže Jaceňukova vláda bude pokračovať v práci. Parlament však vyjadril nespokojnosť s prácou ministrov počas uplynulého roku.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #opozícia #rozvoj #koalícia #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #alternatíva #Svojpomoc