K atentátu v Ankare sa prihlásila kurdská militantná skupina

Málo známa militantná skupina Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK) sa v piatok prihlásila k stredajšiemu bombovému útoku v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí a vyše 60 utrpelo zranenia. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na kurdské médiá.

19.02.2016 18:57
Turecko, explózia, auto, Ankara Foto:
Pri útoku prišlo o život 28 ľudí.
debata (65)
Nálož nastražená v aute v stredu explodovala na rušnej križovatke vo chvíli, keď sa na svetelnej križovatke zastavili autobusy s vojakmi. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že útok má na svedomí Sýrčan s prepojením na kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii. Samotní sýrski Kurdi akúkoľvek spojitosť s výbuchom popierajú.

Sokoli slobodného Kurdistanu sa k útoku prihlásili prostredníctvom svojej webovej stránky. Ide o ozbrojenú frakciu operujúcu v juhovýchodnom Turecku a severnom Iraku. TAK sa pred vyše desaťročím odštiepili zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), dominantnej separatistickej organizácie tureckých Kurdov.

Podľa vyhlásenia TAK bol ankarský útok odvetou za turecké operácie v meste Cizre na juhovýchode krajiny. Boje medzi tureckými jednotkami a kurdskými ozbrojencami si tam vyžiadali už desiatky životov a vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #atentát #Turecko