Kerry: Dosiahli sme predbežnú dohodu o prímerí v Sýrii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v nedeľu uviedol, že sa podarilo dosiahnuť "predbežnú dohodu" o prímerí v Sýrii, ktorá by mohla začať platiť v najbližších dňoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

21.02.2016 14:50
John Kerry, Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry.
debata (113)

Kerry počas svojej návštevy Jordánska povedal, že sa na podmienkach prímeria dohodol telefonicky s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, pričom obaja šéfovia diplomacií musia teraz osloviť strany zainteresované v sýrskej občianskej vojne.

Bližšie informácie o znení dohody Kerry zverejniť odmietol s tým, že sa s jej podmienkami musia dôkladne oboznámiť všetky zúčastnené strany. Zároveň vyslovil nádej, že o dohode bude v najbližšom čase hovoriť americký prezident Barack Obama so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, a následne bude môcť dôjsť k jej implementácii.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Lavrov a Kerry hovorili spolu o „podobe a podmienkach“ prímeria v Sýrii v priebehu dvoch dní už druhýkrát, pričom sa zhodli v názore, že navrhované prímerie sa nebude vzťahovať na skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN pokladá za teroristické organizácie.

Podľa Kerryho bude Rusko o navrhovanej dohode o prímerí v Sýrii rokovať s Iránom a sýrskou vládou, zatiaľ čo Spojené štáty povedú konzultácie so sýrskou opozíciou a členmi medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry #vojna v Sýrii