Londýnsky starosta bude presadzovať Brexit

Starosta Londýna Boris Johnson bude pred nadchádzajúcim referendom agitovať za odchod Británie z Európskej únie. Oznámila to v nedeľu televízia BBC.

21.02.2016 18:41
Boris Johnson Foto: ,
Starosta Londýna Boris Johnson.
debata (16)

Boris Johnson je členom vládnej Konzervatívnej strany premiéra Davida Camerona, k viacerým ekonomickým a sociálnym otázkam však zaujíma skôr liberálne postoje.

„Boris bude agitovať za odchod z EÚ. Oficiálne oznámenie (sa očakáva) dnes večer,“ napísala na Twitteri politická editorka BBC Laura Kuenssbergová. Svoje postoje by mal Johnson vysvetliť vo vopred nahratom interview.

Starostovo rozhodnutie podľa nej predstavuje veľkú vzpruhu pre tábor stúpencov odchodu a súčasne veľký úder pre premiéra Camerona, ktorý sa zasadzuje za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ.

Britská vláda v sobotu rozhodla, že referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii sa uskutoční 23. júna. Stalo sa tak po tom, ako sa lídri EÚ v piatok dohodli na úprave vzťahov medzi Londýnom a Bruselom na základe Cameronových požiadaviek.

Británia je členom únie od roku 1973, vtedy sa však toto zoskupenie ešte nazývalo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS). Briti už v roku 1975 veľkou väčšinou rozhodli v referende o zotrvaní v EHS.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit