Republikáni Trump a Cruz majú najviac financované kampane

Republikánski uchádzači o stranícku nomináciu na prezidenta USA Donald Trump a Ted Cruz sú v terajšej kľúčovej fáze volebného súboja očividne v najlepšej finančnej kondícii.

22.02.2016 10:20
Ted Cruz, Donald Trump Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát senátor Cruz (vpravo) hľadí na svojho straníckeho konkurenta Trumpa (vľavo). V boji o Biely dom majú obaja silnú finančnú podporu kampaní.
debata

A to napriek tomu, že bohatí a vplyvní sponzori strany venovali desiatky miliónov dolárov ich protikandidátom.

Informoval o tom denník The New York Times. O týždeň sa počas takzvaného volebného super utorku stretnú republikánski rivali v jedenástich štátoch.

Aktuálna štatistika financovania kampaní, ktorú zverejnila Federálna volebná komisia (FEC), môže podľa The New York Times poslúžiť ako pokarhanie tradičným republikánskym sponzorom. Tí totiž do nominačného súboja vlani na jar a v lete napumpovali rekordné množstvo peňazí s vierou, že tak vyšľachtia kandidáta so širokou celoamerickou podporou a so sympatiami nebelošských voličov.

„Namiesto toho kandidáti – ktorých okázalo podporovali bohatí sponzori s väzbami na republikánsky stranícky establishment – väčšinu peňazí nahromadených vlani premrhali,“ napísal denník.

Za favoritov zápolení o podporu hlavného straníckeho prúdu sa považovali predovšetkým guvernér štátu New Jersey Chris Christie, niekdajší floridský guvernér Jeb Bush, guvernér štátu Ohio John Kasich a floridský senátor Marco Rubio.

Ukázalo sa však, že títo uchádzači o prezidentskú nomináciu venovali veľa peňazí na vzájomný boj bez toho, aby im to prinieslo volebný zisk.

Tri štvrtiny peňazí, ktoré hnutie podporujúce týchto kandidátov minulo, mierili na vzájomnú negatívnu kampaň a nie proti Trumpovi a Cruzovi, ktorých vedenie strany považuje kvôli ich kontroverznosti za menej prijateľných.

Napríklad politický akčný výbor Right to Rise vynaložil v januári 2016 na podporu Busha 34 miliónov dolárov. Žiadny hmatateľný výsledok však tieto peniaze nepriniesli.

Kasich a Rubio, ktorí doteraz v nominačnom zápase zostávajú, majú spolu v hotovosti menej ako sedem miliónov dolárov. Naopak, Cruz – ktorého považujú za neústupného konzervatívca – mal začiatkom februára na konte 13,6 miliónov dolárov, čo z neho robí finančne najsilnejšieho republikánskeho kandidáta.

Miliardár a realitný magnát Trump, ktorý zdôrazňuje svoju finančnú nezávislosť, vybral niekoľko miliónov dolárov od drobných darcov, niekoľko miliónov si potom zapožičal sám sebe.

debata chyba
Viac na túto tému: #financovanie #kampane #americké prezidentské voľby