Cameron bude mať problém, aby zabránil Brexitu

Británia čakala na Borisa. Chcela počuť, či jej povie, na ktorú stranu sa postaví v referende o zotrvaní krajiny v Európskej únii, ktoré sa bude konať 23. júna.

22.02.2016 16:00
Veľká Británia, David Cameron Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (20)

Populárny konzervatívny londýnsky starosta Boris Johnson si však dával načas. Jeho názor je naozaj dôležitý. Podľa prieskumu agentúry YouGov by tábor stúpencov zotrvania Británie v únii vyhral, keby sa Johnson k nemu pridal.

V čase uzávierky tohto vydania denníka Pravda nebolo jasné, ako sa londýnsky starosta rozhodol. Televízia ITV však oznámila, že Johnson bude hlasovať za vystúpenie krajiny z Európskej únie, teda za Brexit. S rovnakou informáciou prišla aj BBC. Podľa jej zdrojov sa Johnson dlho nevedel rozhodnúť, ale nakoniec sa predsa priklonil k Brexitu.

Borisov postoj

Londýnsky starosta je jedným z najznámejších politikov Konzervatívnej strany premiéra Davida Camerona. A jednoznačne poškuľuje po líderskom kresle. Najmä preto, že Cameron sa už v roku 2020 tretí raz o premiérsky post uchádzať nebude.

Veľa sa špekulovalo o tom, že predseda vlády ponúkne Johnsonovi miesto v kabinete, aby si ho naklonil na svoju stranu. Ešte včera Cameron do poslednej chvíle vysielal verejné odkazy smerom k londýnskemu starostovi, aby podporil zotrvanie Británie v Európskej únii.

"Povedal by som Borisovi to, čo hovorím každému, že budeme bezpečnejší, že budeme silnejší, že sa budeme mať lepšie v EÚ,“ odpovedal Cameron na otázku BBC, čím by presvedči Johnsona, aby sa pridal do jeho tábora.

O tom, či Británia ďalej spojí svoj osud s Európskou úniou, budú Briti rozhodovať už 23. júna. Dátum oznámil Cameron v sobotu po dvojdňovom summite EÚ, na ktorom sa zrodila dohoda o budúcom usporiadaní vzťahov medzi Bruselom a Londýnom. Britský premiér vyhlásil, že krajine zabezpečí špeciálny štatút v únii.

Krátko po oznámení dohody mu však viacerí členovia kabinetu vypovedali poslušnosť. Hoci sa to očakávalo, Cameron musel prehltnúť horkú pilulku najmä v prípade ministra spravodlivosti Michaela Govea. Politici sú osobní priatelia.

"David Cameron ma povzbudil, aby som kandidoval do parlamentu. Dal mi príležitosť, aby som slúžil vo vláde, ktorá, verím tomu, je skvelá a reformná. Myslím si, že je vynikajúcim predsedom vlády. Ako to vidím ja, je len jedna zásadná vec, na ktorú máme iný názor. Tým je budúcnosť Británie v Európskej únii,“ napísal Gove vo verejnej eseji, v ktorej vysvetľuje, prečo podporí Brexit.

V Kremli budú tancovať, keď Británia opustí EÚ.
Malcolm Rifkind, bývalý minister obrany a zahraničných vecí

Okrem Govea za vystúpenie z EÚ budú hlasovať aj ďalší štyria členovia kabinetu. Za Brexit tiež bude asi až tretina z 330 poslancov konzervatívcov v Dolnej snemovni. Cameron bude mať určite plné ruky práce s tým, aby robil kampaň za EÚ a zároveň, aby si udržal stranu pokope.

Nejednotné tábory

Vystihla to politická komentátorka BBC Laura Kuenssbergová. "Iain Duncan Smith (minister práce, pozn. red.) mi povedal, že ak zostaneme v EÚ, zvyšuje to riziko útokov, ako bolo teroristické zabíjanie v Paríži. Predseda vlády sediac na pohovke v televízii tvrdil, že sme bezpečnejší v únii. Je to nová, hoci dočasná realita. Členovia vlády verejnosti hovoria, že majú na niečo absolútne odlišný názor. Tradične bolo niečo také nemysliteľné. Je to určite rizikové a veľmi ťažko kontrolovateľné,“ napísala v komentári Kuenssbergová.

"Dohoda dáva šancu, že Cameron vyhrá referendum,“ myslí si politológ Simon Usherwood z univerzity v Surrey. "Dá sa predpokladať, že väčšina ľudí nerozumie detailom, takže premiér bude najmä hovoriť, že sa mu podarilo vybojovať ústupky, ktoré sú dobré preto, aby Británia zostala v únii. Ale Cameron nesmie situáciu podceniť, pretože tí, čo chcú z únie odísť, budú bojovať veľmi tvrdo,“ pripomína Usherwood.

Jedným z Cameronových cieľov je, aby protiúniový tábor nespojil sily a nerobil spoločnú kampaň. S tým sa obrátil aj na Johnsona. "Myslím si, že podať si ruku s Nigelom Farageom a Georgeom Gallowayom a vydať sa do temnoty je zlým krokom pre našu krajinu,“ uviedol britský premiér.

Farage je euroskeptický líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Galloway je zase krajne ľavicový populista. Obaja sa nedávno spolu objavili v programe ruskej televízie RT, ktorá je propagandistickým nástrojom vlády prezidenta Vladimira Putina.

"V Kremli budú tancovať, keď Británia opusti EÚ,“ varoval Malcolm Rifkind, bývalý konzervatívny minister obrany a zahraničných vecí.

Ani tábor tých, čo chcú udržať Britániu v EÚ, však nie je jednotný. Cameronovu dohodu s EÚ pozitívne nevidí Jeremy Corbyn, líder hlavnej opozičnej strany labouristov. Ľavica však bude robiť kampaň za zotrvanie krajiny v únii.

Na podobný postup sa chystá aj Škótska národná strana. Zároveň však je líderka Nicola Sturgeonová určite spôsobila vrásky na čele Cameronovi. Škótska prvá ministerka totiž vyhlásila, že v prípade Brexitu bude takmer určite nasledovať ďalšie referendum o škótskej nezávislosti.

Podľa posledného telefonického prieskumu agentúry Survation by zotrvanie Británie v EÚ podporilo 48 percent voličov, 33 percent by bolo proti. Až 19 percent však nie je rozhodnutých, preto je výsledok veľmi neistý.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Brexit #Boris Johnson #osud Británie v EÚ