Tlak migrantov na maďarskej hranici opäť vzrastie

Počet migrantov, snažiacich sa tajne preniknúť cez plot z ostnatého drôtu na maďarských hraniciach so Srbskom a Chorvátskom, v posledných dňoch prudko stúpol.

22.02.2016 11:56
utečenci, migranti, hranice, maďarsko, rakúsko Foto: ,
Cez víkend zadržala maďarská polícia na hranici 550 tajných migrantov.
debata (16)

Uviedla to maďarská polícia, ktorá počas víkendu zadržala viac ako 500 migrantov po ich vstupe do krajiny. To je takmer toľko ako za celý január, keď podľa oficiálnych štatistík policajti zatkli 550 osôb, poznamenala agentúra AFP.

Medzi zadržanými migrantmi stúpa podiel osôb pôvodom zo severnej Afriky, Kosova, Pakistanu, Haiti a Srí Lanky, ktorých šance na získanie azylu v Európskej únii sú veľmi malé, na rozdiel od utečencov zo Sýrie.

Nárast, ktorý zaznamenala maďarská polícia, sa zhoduje s piatkovým oznámením Rakúska, ktoré je pre migrantov hlavnou tranzitnou krajinou. Rakúsko totiž zintenzívni kontroly na svojich hraniciach a zavedie kvóty na uchádzačov o azyl. Následne niekoľko balkánskych krajín pritvrdilo svoje opatrenia.

Budapešti sa podarilo zastaviť príliv migrantov putujúcich cez Maďarsko ďalej na západ tým, že v septembri postavili plot na hranici so Srbskom, v októbri potom aj na hranici s Chorvátskom. Tým prinútili prúd migrantov stočiť sa do Slovinska.

Ešte predtým cez Maďarsko prešlo približne 300 000 utečencov. Tento príliv vyvrcholil 23. septembra, keď do krajiny vstúpilo 10 046 utečencov. Po uzavretí hraníc sa v novembri cez plot dostalo len 270 ľudí.

Za nelegálne prekročenie hraničného plotu maďarská justícia od septembra stíhala celkovo 1 325 migrantov.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého označujú za populistu a kritizujú z cudziny za postavenie plotu, ohlásil plány na posilnenie hraníc krajiny. Maďarsko dalo najavo, že je v prípade potreby pripravené rýchlo uzavrieť svoje hranice s Rumunskom, ak by prúd utečencov zamieril cez túto krajinu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hranice #Srbsko #Chorvátsko #migračná kríza