Nemecký minister vyzval spoločnosť postaviť sa xenofóbii

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vyzval politiky a spoločnosť, aby sa otvorene postavili rasizmu a xenofóbii a nečakali na prvých mŕtvych.

22.02.2016 13:56
utečenecký dom, požiar, nemecko Foto: ,
Dav Nemcov sa tešil z požiaru bývalého hotela v saskom meste Bautzen, z ktorého mala byť ubytovňa pre migrantov.
debata (27)

Informovala o tom agentúra DPA. Maas tak podľa nej reagoval na vzrastajúce prejavy odporu proti migrantom v Sasku a ďalších spolkových krajinách na východe Nemecka v posledných týždňoch.

„Nesmieme čakať, až budú prví mŕtvi,“ povedal politik SPD Maas nemeckej tlači. A dodal, že mlčiaca väčšina už nesmie ďalej mlčať. „Kto zapáli azylovú ubytovňu alebo kto takému činu s neskrývaným potešením tlieska, pre toho neexistuje ospravedlnenie. To nie je nič iné než hrubosť a surovosť,“ rozhorčil sa Maas.

Minister spravodlivosti tak podľa DPA reagoval na niekoľko incidentov z minulého týždňa. Cez víkend napríklad dav neskrýval potešenie a prizeral sa zrejme úmyselne založenému požiaru bývalého hotela v saskom meste Bautzen, z ktorého mala byť ubytovňa pre migrantov. Asi tridsať ľudí tlieskalo a niektorí bránili hasičom v práci.

Minulý štvrtok neskoro večer búriacich dav v saskej obci Clausnitz, ktorá leží neďaleko česko-nemeckých hraníc, zablokoval autobus, ktorý viezol prvú skupinu migrantov do novej ubytovne. Protestujúci volali heslá ako „Choďte domov!“ alebo „My sme národ!“ Tento incident odsúdil hovorca vlády Steffen Seibert, ktorý ho označil za „hlbokú hanebnosť“.

Za incident s autobusom v obci Clausnitz čelia kritike aj nemeckí policajti, ktorí nedokázali dav od autobusu oddeliť a podľa niektorých sťažností násilne nútili migrantov vystúpiť. Šéf policajného zboru patriaceho pod neďalekú Saskú Kamenicu (Chemnitz) Uwe Reissmann použitie sily voči utečencom obhajoval argumentom, že to bolo „absolútne nevyhnutné“ a že niektorí z imigrantov dav za oknami autobusu provokovali. Nato, aby udržali odstup protestujúcich od autobusu, bolo podľa neho policajtov málo.

Minister Maas tiež apeloval na občanov, aby sa nepripájali k hnutiu Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) a k euroskeptickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá v poslednej dobe ťaží z utečeneckej krízy pri zisku politických preferencií.

„AfD sa stáva radikálna pravicovou stranu,“ povedal Maas a pripomenul výroky predsedníčky tejto strany Frauke Petryovej, podľa ktorej policajti musia zabrániť ilegálnemu prekročeniu hraníc „v prípade potreby aj použitím strelnej zbrane“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sasko #xenofóbia #AfD #Frauke Petryová #Heiko Maas #Clausnitz