Nemecko podľa AfD robí chybu, že zatiaľ neobmedzuje imigráciu

Nemecko robí chybu, že doteraz nesiahlo k opatreniam na obmedzenie počtu prichádzajúcich utečencov, ako to urobili Rakúsko alebo Švédsko. Zahraničným novinárom v Berlíne to povedala predsedníčka populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová.

22.02.2016 15:04
Frauke Petryová, AfD Foto: ,
Nemecká predsedkyňa populistickej strany AfD Frauke Petryová lobuje za obmedzenie migrantov v krajine.
debata (7)

Utečenecká kríza podľa nej spôsobuje v krajine veľké problémy a ešte mnoho ich spôsobí v budúcnosti, pretože stále prichádza veľa nových utečencov.

„AfD volá po lepšom zabezpečení hraníc a sprísneniu azylového práva už od roku 2013. Teraz vidíme, že niektoré európske krajiny s tým začali, Nemecko sa tomu však stále bráni. To môže byť fatálne nielen pre Nemecko, ale aj pre Európu ako celok,“ povedala Petryová.

Podľa nej je problém v tom, že Nemecko nerozlišuje medzi žiadateľmi o azyl, ktorí potrebujú ochranu pred prenasledovaním, a medzi ostatnými imigrantmi. Krajina tak neurčuje kritériá, podľa ktorých by si vyberala, kto môže zostať a kto bude musieť Nemecko znovu opustiť.

„Prijali sme viac ako milión žiadateľov o azyl a očakávame veľa ďalších. Navyše aj rodiny tých, ktorí už prišli. Táto situácia vyvolá v Nemecku obrovské problémy, stačí keď sa pozriete na vzdelávanie, bývanie, prácu. Tieto problémy sme ešte nezačali riešiť, vláda ešte nepredložila žiadnu konkrétnu stratégiu,“ povedala Petryová.

Kritizovala tiež postoj kancelárky Angely Merkelovej v utečeneckej kríze. „Viem si predstaviť, že sa kvôli svojim kresťanským koreňom rozhodla pre veľmi ľudský a ústretový prístup. Ale v tej chvíli podľa mňa zamenila osobnú ochotu pomôcť a osobný súcit s konaním štátu,“ povedala predsedníčka AfD.

„To, čo (Merkelová) urobila, bolo politické pozvanie. Veľmi veľa ľudí z celého sveta sa potom vydalo na cestu do Európy,“ uviedla Petryová.

Podľa Petryovej sa kancelárka so svojím ústretovým prístupom k utečencom v Európskej únii aj v Nemecku stále viac izoluje. Podľa nej to dokazuje aj skutočnosť, že od politiky Merkelovej sa teraz odvrátili aj poprední kandidáti jej vlastnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) v marcových voľbách, a to v troch spolkových krajinách.

Merkelová vlani v auguste umožnila, aby do Nemecka mohli pricestovať tisíce utečencov, ktorí sa predtým mnoho dní tiesnili hygienických podmienkach na stanici v Budapešti. Na jeseň potom krajina na takzvanej balkánskej ceste umožnila utečencom voľný priechod smerom do Nemecka, v októbri prichádzalo do krajiny denne viac ako 10 000 ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Švédsko #utečenecká kríza #AfD #Frauke Petryová