V Sýrii sa v sobotu začne prímerie, oznámili USA a Rusko

Spojené štáty a Rusko sa dohodli, že prímerie v Sýrii začne platiť v sobotu 27. februára. Americké ministerstvo zahraničia zverejnilo spoločné rusko-americké vyhlásenie.

22.02.2016 20:52
Mníchov, Sýria, mnichovska konferencia Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejov Lavrovom.
debata (62)

Počíta sa v ňom s tým, že prímerie začne platiť v sobotu 00:00 sýrskeho času (v piatok 23:00 SEČ). Prímerie nezahŕňa radikálne skupiny Islamský štát a frontu An-Nusrat a útoky na ne budú pokračovať. Chálid Chúdža zo sýrskej národnej koalície povedal, že prímerie má platiť štrnásť dní a ak ho budú strany dodržiavať, môže byť neobmedzene predlžované.

Boje majú zastaviť jednotky sýrskej armády aj opozičných skupín. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dohodu o prímerí označil za znamenie nádeje a vyzval účastníkov konfliktu, aby ju dodržali.

„Ak bude prímerie dodržané, obmedzí sa násilie, bude možné rozšíriť distribúciu humanitárnej pomoci a podporí to politické riešenie,“ povedal americký minister zahraničia John Kerry. K dohodnutým podmienkam patrí, že „ukončenie nepriateľských akcií sa vzťahuje na účastníkov sýrskeho konfliktu, ktorí chcú prímerie dodržať“. Tieto strany majú do piatkového poludnia (11:00 SEČ) oznámiť, že sa k prímeriu pripájajú, a to buď Spojeným štátom, alebo Rusku. Ak sa podarí boje zastaviť, bude možné obnoviť aj prerušené sýrske rozhovory. Prímerie bolo jednou z podmienok sýrskej opozície pre jej účasť v týchto rozhovoroch.

Za sprostredkovanie OSN sa začali v januári v Ženeve, ale 3. februára ich splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura prerušil. Opozícia totiž trvala na tom, že nebude rokovať, kým sa v Sýrii bojuje, kým sú v obliehaní mesta a kým sa k nim nemôže dostať humanitárna pomoc. Kerry už v nedeľu v Ammáne avizoval, že sa s ruským kolegom Sergejom Lavrovom dohodli na podmienkach prímeria. Telefonovali si cez víkend niekoľkokrát a Kerry tiež povedal, že dohodu potvrdia čo najskôr prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin.

Svoje požiadavky na prímerie vopred formulovala sýrska opozícia i sýrsky prezident Bašár Asad. Opozícia požaduje, aby pokoj zbraní dodržiavali všetky strany, ku ktorým nepatria islamskí radikáli, ktorí sa rozhovorov nezúčastňujú. Majú byť tiež ukončené blokády miest a prepustení väzni. Asad požaduje poistky, aby teroristi prímerie nemohli využiť na posilnenie svojich pozícií a aby ich spojenci ukončili podporu. Za teroristov Asad považuje všetky strany bojujúce proti sýrskej armáde, teda aj takzvanú umiernenú opozíciu, ktorá nepatrí k islamským radikálom.

Opozičná vyjednávacia komisia (HNC), ktorá viedla ženevské mierové rokovania, dnes začala rokovať v Rijáde o svojom prípadnom návrate do Ženevy. Podľa hovorcu budú rijádske rokovania trvať niekoľko dní.

Rijád Hidžáb, ktorý je koordinátorom opozície, potvrdil, že dohoda o dočasnom zastavení bojov existuje. Povedal, že povstalci „v princípe“ s dohodou súhlasia. Vyzval Rusko, Irán a sýrsku vládu, aby zastavili útoky, ukončili blokády miest a aby vláda prepustila väzňov. De Mistura oznámil, že tento týždeň bude rozhodujúci pre diplomatické úsilie zastaviť boje. Ani on ale neobjasnil detaily prímeria.

Boje v Sýrii pokračujú. IS sa podľa dnešných správ snaží prerušiť sýrskym oddielom zásobovaciu trasu južne od mesta Halab. IS síce ohlásil, že sa mu to podarilo, vláda však tvrdí, že bol útok IS odrazený. Podľa sýrskej armády je správa len propagandou IS. Armáda sa snaží dobyť východnú časť Halabu, ktorú drží opozícia. Boje trvajú niekoľko týždňov a mnoho civilistov pred nimi utieklo k tureckej hranici.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #prímerie #vojna v Sýrii