Portugalsku sa kvóta máli. Pýta si viac utečencov

Malá krajina na západnom konci Európy, ktorá je tradične známa ako "exportér" ekonomických migrantov, je ochotná prijať viac utečencov, než koľko jej podľa systému kvót v EÚ prislúcha.

23.02.2016 07:51
debata (65)

Portugalsko ponúklo, že od krajín, ktoré čelia najsilnejšiemu migračnému tlaku, prevezme vyše desaťtisíc osôb. Socialistický premiér Antonio Costa v listoch zaslaných Rakúsku, Grécku, Taliansku a Švédsku oznámil, že Portugalsko je pripravené prijať 5 800 migrantov navyše k tým 4 500 utečencom, ktorých sa už predtým zaviazalo prevziať v rámci ich prerozdeľovania v EÚ.

„Chceme ísť príkladom,“ odkázal Costa Bruselu. „Sme proti takej Európe, ktorá uzatvorením svojich hraníc zablokuje prístup utečencov,“ citovala ho agentúra AFP.

V podobnom duchu sa portugalský premiér vyjadril už začiatkom februára počas návštevy Berlína, keď vyhlásil, že je „nespravodlivé“ zaťažovať Berlín povinnosťou, ktorú by mali prevziať „všetci európski lídri“. Nemecko vlani vpustilo do krajiny viac ako milión žiadateľov o azyl, ich ďalší prílev sa však ukazuje nad jeho sily.

Na bránu Portugalska utečenci doteraz príliš neklopali. Smerovali radšej do krajín na severe Európy, ako sú Švédsko a Dánsko. Tie však ich prílev obmedzujú sprísnením migračných pravidiel. Portugalsko zatiaľ prijalo iba 32 migrantov. Portugalský veľvyslanec nedávno navštívil utečenecké tábory v Grécku, aby medzi migrantmi spropagoval svoju slnečnú prímorskú krajinu, ktorá im otvára náruč.

„Portugalsko je málo známe a potrebuje, aby k migrantom prichádzajúcim do Európy doľahol jeho hlas,“ myslí si šéfka Portugalskej rady pre utečencov Teresa Tito Moraisová. „Veľa Portugalčanov emigrovalo a niektoré regióny je potrebné znova trocha oživiť,“ cituje Moraisovú AFP.

Malú pyrenejskú krajinu tvrdo zasiahla globálna finančná kríza, nezamestnanosť prinútila mnohých mladých ľudí hľadať si prácu v zahraničí. Za posledné štyri roky krajinu opustilo natrvalo alebo dočasne takmer pol milióna Portugalčanov. Pôrodnosť je jedna z najnižších v EÚ. Ak by sa súčasný demografický vývoj zachoval, počet obyvateľov by podľa štatistického úradu do roku 2060 klesol zo súčasných 10,5 milióna na 8,6 milióna.

Hoci miera nezamestnanosti je stále pomerne vysoká, až 12-percentná, heslá typu „migranti nám ukradnú prácu“ v Portugalsku prakticky nepočuť a protiutečenecké nálady v spoločnosti necítiť. „Portugalčania vedia, čo je to byť emigrantom a hľadať si lepší život niekde inde,“ vysvetľuje Moraisová.

Lisabon si chce migrantov vyberať podľa potrieb svojho pracovného trhu. Chystá sa prijať dvetisíc vysokoškolských študentov, osemsto učňov a 2,5– až 3-tisíc utečencov s kvalifikáciou pre prácu v poľnohospodárstve a lesníctve. „To sú odvetvia s nedostatkom pracovných síl, do ktorých sme boli nútení robiť nábor vo Vietname a v Thajsku,“ cituje AFP nemenovaný vládny zdroj.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #utečenci #prerozdelenie utečencov