Asad súhlasí so znením rusko-americkej dohody o prímerí v Sýrii

Sýrsky prezident Bašár Asad prijal v utorok dohodu o prímerí v Sýrii navrhovanú Spojenými štátmi a Ruskom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na sýrske médiá.

23.02.2016 11:53
Sýria, Bašar Asad, Baššár al-Asad, Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad.
debata (47)

Päťstranový plán s podmienkami prímeria zverejnili v pondelok po telefonickom rozhovore prezidentov USA a Ruska Baracka Obamu a Vladimira Putina. Sýrska vláda a všetky opozičné skupiny sa do piatkového poludnia miestneho času mali vysloviť, či sú ochotné podriadiť sa dohode.

Zastavenie nepriateľských akcií v Sýrii so začiatkom o polnoci z piatka na sobotu miestneho času (piatok 26. februára 23.00 h SEČ) sa nebude vzťahovať na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) a na ďalšie teroristické organizácie ako Front an-Nusrá, napojený na sieť Al-Kajdá.

Sýrska vláda pristúpila na podmienky prímeria

Sýrska vláda pristúpila na podmienky prímeria, ktoré má začať platiť v sobotu. Damask v utorok oznámil, že postup bude koordinovať s Ruskom a spoločne s ním rozhodne, ktorých skupín a akých oblastí sa bude týkať zastavenie bojov.

Na podmienkach pokoja zbraní sa dohodli Rusko a USA, ktoré k tomu vydali v pondelok spoločné vyhlásenie. Počíta sa s tým, že prímerie začne platiť v sobotu o 00:00 sýrskeho času (v piatok 23:00 SEČ) a do piatkového poludnia (11:00 SEČ) musia bojujúce skupiny oznámiť, či sa k prímeriu pripájajú.

Sýrska vláda vo vyhlásení uvádza, že postup v tom, aké oblasti a skupiny pod prímerie spadajú, bude koordinovať s Ruskom. Moskva je okrem Teheránu hlavným spojencom sýrskeho režimu. Sýrska vláda zdôraznila, že je potrebné uzavrieť hranice a zastaviť zahraničnú pomoc ozbrojeným skupinám, aby prímerie nemohli využiť na posilnenie a preskupenie.

Rusko aj sýrska vláda chápu prímerie tak, že boj proti teroristom z IS a An-Nusrá budú pokračovať. Sýrska opozícia už v pondelok upozornila, že tieto útoky môžu byť zneužité k ďalšiemu ohrozovaniu civilistov a tiež takzvanej umiernenej opozícii. Najmä An-Nusrá je prítomná v oblastiach, kde táto opozícia pôsobí.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii