Grécka polícia odváža utečencov od macedónskej hranice

Grécka polícia začala odvážať utečencov od macedónskej hranice. Macedónsko v nedeľu sprísnilo podmienky pre vstup utečencov a na hranici uviazli hlavne Afganci. Hranicu pre Afgancov uzavreli a utečenci z Iraku a Sýrie musia mať platné doklady, ktoré im vydali v krajinách pôvodu.

23.02.2016 13:03
EUROPE-MIGRANTS/GREECE Foto: ,
Grécka polícia nabrala na macedónskych hraniciach utečencov. Ich cestu na juh však zahatala blokáda protestujúcich poľnohospodárov.
debata (2)

Opatrenie je výsledkom dominového efektu. Rakúsko sa totiž od piatku rozhodlo prudko obmedziť príjem utečencov aj priamych žiadateľov o azyl na svojom území. Rovnako sa začali chovať ďalšie krajiny na takzvanej balkánskej trase.

Podľa odhadov bolo na hranici v oblasti priechodu Idomeni 6 000 ľudí. Dve stovky utečencov sa usadili na železničnej trati – išlo hlavne o Afgancov, ktorí protestovali, že už ich nepustia ďalej.

Ešte pred svitaním na miesto dorazili policajti a autobusy, ktoré nabrali stovky ľudí, s nimi zamierili na juh. Návrat im však skomplikovala cestná blokáda gréckych farmárov, ktorí na vybraných miestach pravidelne prerušujú dopravu v rámci protestov proti dôchodkovej reforme.

Grécko tvrdí, že Macedónsko porušuje dohodu, podľa ktorej majú najmenej do začiatku marca zostať hranice na balkánskej ceste pre utečencov z Afganistanu, Sýrie a Iraku otvorené. Grécko sa obáva, že na jeho území začnú rýchlo pribúdať zablokovaní utečenci.

Od začiatku roka do Macedónska prišlo viac než 83 000 migrantov, len asi 20 z nich však požiadalo v krajine o azyl.

Príliv ľudí plávajúcich z Turecka do Grécka zostáva stále veľký. V skorých ranných hodinách dopravil trajekt do Atén z gréckych ostrovov ďalších 1 250 ľudí. Niektorí z nich majú autobusové lístky do Idomeni, avšak zatiaľ nie je jasné, či dostanú povolenie vydať sa z Atén na sever.

Macedónsko začalo už v novembri na svoje územie púšťať výhradne utečencov, ktorí pochádzajú z krajín sužovaných vojnovými konfliktami – zo Sýrie, Afganistanu a z Iraku. Ostatní, ktorých označuje za ekonomických migrantov, pohraničná polícia do krajiny nevpúšťa.

Macedónske úrady upozornili, že pravidlá obmedzujúce migráciu Afgancov chystajú aj Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko, ktoré v posledných dňoch vrátili do Macedónska viac ako 600 Afgancov. Ďalších 1 500 občanov tejto krajiny očakávajú v najbližších dňoch.

Grécke ministerstvo odovzdalo protestnú nótu rakúskemu veľvyslancovi kvôli tomu, že Viedeň v stredu organizuje stretnutia s balkánskymi štátmi ohľadom obmedzovania migračného prúdu. Gréckeho zástupcu však nepozvali. Podľa Atén ide o jednostranný čin, ktorý nie je priateľský voči Grécku. Stretnutie sa má konať len deň pred zasadnutím ministrov vnútra krajín EÚ v Bruseli, ktorí sa migračnou krízou budú tiež zaoberať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Grécko #Rakúsko #doklady #Sýria #Irak #hranica #Macedónsko #utečenecká kríza