Čecha Krejčířa odsúdili v JAR na 35 rokov väzenia

Čecha Radovana Krejčířa v utorok v Johannesburgu odsúdili na 35 rokov väzenia za pokus o vraždu, o únos a o držanie drog. Na záver pojednávania, ktoré prenášali naživo niektoré juhoafrické médiá, to oznámil sudca Colin Lamont.

23.02.2016 15:30 , aktualizované: 15:41
debata (5)

K výroku o vine Čecha a jeho piatich spolupáchateľov dospel sudca už vlani a čakalo sa len na verdikt o výške trestu. Krejčíř účasť na týchto zločinoch odmieta.

Sudca v záverečnej reči označil Čecha za hlavnú postavu medzi odsúdenými, za „bossa“. Výšku trestu zdôvodnil mierou závažnosti a spoločenskej nebezpečnosti zločinov, z ktorých boli vlani muži usvedčení. Niektorí z piatich Juhoafričanov boli v čase previnenia policajtmi.

V záverečnej krátkej reči pred vynesením rozsudku Krejčíř, ktorý stál pred súdom v putách, v angličtine povedal, že jeho odsúdenie je „šokujúce“ a pre neho neexistujú žiadne „objektívne dôkazy“. Celý proces označil za nespravodlivý. Odmietol tiež tvrdenie prokurátora, že sa pred súdom niekedy správal arogantne.

Krejčíř v pondelok pri začatí procesu o stanovení trestu obvinil sudcu Lamonta zo zaujatosti a usiloval sa o výmenu sudcu a odloženie rozsudku, ale nepresadil to. Odklad si nakoniec vynútila bombová hrozba, ktorá viedla k evakuácii súdnej budovy a nakoniec sa ukázala ako falošná. Sudca odmietol požiadavku Čecha na odklad pojednávania, aby sa súd mohol oboznámiť s jeho zdravotným stavom, pretože sa cíti chorý.

Sudca Lamont v auguste 2015 uznal Krejčířa vinným z podielu na únose a mučení Bhekiho Lukheleho, brata drogového dealera, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu. Ide sa o prvé odsúdenie Krejčířa v JAR, kam utiekol z Česka hneď v niekoľkých rôznych prípadoch, v ktorých ide okrem iného o vraždy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Radovan Krejčíř #verdikt