Trump v Nevade oslavuje víťazstvo

Republikánsky favorit na prezidentskú nomináciu Donald Trump oslavuje víťazstvo v štáte Nevada a v prejave prisľúbil skoré víťazstvo celých Spojených štátov. Po sčítaní viac ako dvoch tretín lístkov má Trump asi 45 percent hlasov z utorkového volebného zhromaždenia. Nad najbližšími súpermi si udržiava náskok približne dvadsiatich percentuálnych bodov.

24.02.2016 07:27 , aktualizované: 10:00
USA, Trump, Nevada Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump sa víta s voličmi v Nevade.
debata (6)

Trumpa za víťaza označili aj televízie Fox či MSNBC. O druhé miesto v Nevade zvádzajú boj senátori Marco Rubio a Ted Cruz, ktorí majú okolo 23 percent hlasov. Ben Carson a John Kasich za ostatnými výrazne zaostávajú s jednotkami percent.

„Ešte pred niekoľkými mesiacmi nikto nečakal, že by som tu mohol vyhrať,“ povedal pred svojimi priaznivcami Trump. „A ja vyhrávam, vyhrávam, vyhrávam. A čoskoro bude opäť vyhrávať, vyhrávať a vyhrávať aj celá krajina,“ dodal. Medzitým na twitteri Trump poďakoval voličom v Nevade. „Zase urobíme Ameriku bezpečnou a skvelou,“ uviedol.

Trump si z Nevady podľa všetkého pripíše ďalších 12 volebných delegátov, ktorí nomináciu víťaza oficiálne potvrdzujú na letnom celonárodnom zjazde strany. Po ňom sa už začína ostrý predvolebný boj o úrad prezidenta USA, o ktorom sa bude hlasovať v novembri. V republikánskom tábore je na nomináciu potrebných 1 237 delegátov. Po súboji v Nevade by mal mať Trump už 73 istých delegátov, zatiaľ čo Cruz len 16 a Rubio 15.

Volebné zhromaždenie v Nevade je po Ohiu, New Hampshire a Južnej Karolíne štvrtým republikánskym súbojom od začiatku súboja o stranícku nomináciu. Prvým veľkým stretom bude superutorok 1. marca, keď sa bude voliť vo viacerých štátoch.

Favoritom na získanie straníckej nominácie bol podľa predvolebných prieskumov Trump, pripisovali mu až 45 percent hlasov. Druhé miesto s 19 percentami hlasov predpovedali prieskumy Marcovi Rubiovi a 17 percent Tedovi Cruzovi.

Republikánske hlasovanie v Nevade je oficiálne volebným zhromaždením. Zúčastniť sa ho mohli len republikáni, ktorí sa vopred zaregistrovali. Hlasovanie sa začalo v rozmedzí 02:00 až 04:00 SEČ v závislosti na jednotlivých okrskoch a muselo sa skončiť najneskôr do 06:00 SEČ. Voliči v jednotlivom okrsku najskôr vyberali predsedu a tajomníka zhromaždenia, následne krátko predstavili jednotlivých kandidátov a až potom sa uskutočnilo samotné hlasovanie. Podľa magazínu Newsweek bežne trvá celý proces zhruba hodinu.

Ľudia hlásili zmätok a nedostatky

Ľudia na twitteri však nehovorili o hladkom hlasovaní, ale o zmätkoch. Mnohí napríklad ohlásili nedostatok hlasovacích lístkov, zle vedené zoznamy či nedbalé alebo žiadne kontroly totožnosti, niektorí sa sťažovali aj na viacnásobné hlasovanie.

Jeremy Hughes, ktorý v Nevade vedie Rubiovu kampaň, sa kvôli nezrovnalostiam obrátil na nevadské vedenia Republikánskej strany. „Snažiť sa zaznamenať všetky neprávosti, ktoré sa tu dejú, je ako snažiť sa utesniť všetky diery na Titaniku,“ povedal Hughes televízii CNN. „Opravíte jednu a ďalšie sa hneď objavia,“ dodal.

Stranícky výbor závažnosť výčitiek miernil, ohlásené prípady dvojitého hlasovania však berie vážne a lístky prisľúbil preveriť a prepočítať. Portál theatlantic.com poznamenal, že komplikácie nie sú pri volebných zhromaždeniach výnimočné, lebo o organizáciu sa starajú prevažne dobrovoľníci. Navyše sa očakávala veľká účasť a mnoho ľudí sa takéhoto hlasovania zúčastnilo vôbec prvýkrát.

V krajine s necelými troma miliónmi obyvateľov je podľa januárovej štatistiky nevadských úradov viac ako 490-tisíc registrovaných republikánov, očakávalo sa, že hlasovania sa zúčastní asi 60-tisíc z nich. Pred štyrmi rokmi svoj hlas na volebnom zhromaždení odovzdalo necelých 33-tisíc ľudí.

V Nevade sa v sobotu uskutočnilo zápolenie demokratov, v ktorom si svoju pozíciu upevnila Hillary Clintonová a porazila tak svojho soka Bernieho Sandersa.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #voľby prezidenta USA