Nemecko má oznámiť Rakúsku, koľko utečencov plánuje prijímať

Rakúsko obmedzí počty utečencov, ktoré necháva cez svoje územie prejsť do Nemecka, ak Berlín oznámi pevnú kvótu, koľko utečencov prijme.

24.02.2016 10:59
Sebastian Kurz Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Sebastian Kurz tvrdí, že celkovo treba obmedziť prúd utečencov.
debata (7)

Vo vydaní denníka Bild to povedal rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. „Rakúsko má záujem na partnerstve a spolupráci s Nemeckom. Očakávame preto, že Nemecko oznámi, či sa ešte pripravuje utečencov prijímať a v akom počte, alebo či už sa už na to nepripravuje,“ uviedol Kurz.

Nemecké kroky však podľa neho zatiaľ nenaznačujú, že by Berlín jasne rozhodol o obmedzení počtu prichádzajúcich utečencov. Nemeckí politici skôr Rakúsko kritizujú za to, že denne prijíma iba 80 žiadateľov o azyl a 3 200 utečencov posiela ďalej do Nemecka.

„Celkovo musíme utečenecký prúd obmedziť. Rakúsko vlani zaznamenalo v prepočte na počet obyvateľov viac žiadostí o azyl než Nemecko. Druhýkrát už niečo také nie je možné,“ povedal tiež rakúsky minister.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére označil za neprijateľné, aby sa Viedeň bránila prijímať utečencov a nechávala riešenie problému na Nemecko. Podľa poslaneckého klubu konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej sa Rakúsko nezaujíma o vplyvy vlastnej imigračnej politiky.

Vo Viedni budú rokovať ministri vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu o opatreniach, ktoré majú výrazne obmedziť počet utečencov, ktorí sa chcú dostať ďalej do európskeho vnútrozemia. Nemecké médiá ich kritizujú zato, že na schôdzku nedostali pozvanie nemeckí politici.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Angela Merkelová #Sebastian Kurz #utečenecká kríza #povinné kvóty #Thomas de Maiziere