Sísí pripustil, že ruské lietadlo vlani poslali k zemi teroristi

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v stredu prvýkrát pripustil, že za vlaňajším pádom ruského lietadla s viac ako dvoma stovkami ľudí na palube na Sinajskom polostrove boli teroristi. Tí podľa neho chceli ochromiť egyptský turistický ruch a poškodiť vzťahy Egypta s Ruskom.

24.02.2016 15:52
egypt, ruské lietadlo, trosky, Foto: ,
Trosky ruského lietadla, ktoré spadlo v Egypte.
debata (3)

„Skončil terorizmus? Nie neskončil, ale skončí, ak budeme jednotní. Nech ruské lietadlo poslal k zemi ktokoľvek, čo tým zamýšľal? Chcel zasiahnuť turizmus a zasiahnuť vzťahy s Ruskom,“ povedal Sísí v televíznom príhovore.

Ide o prvé oficiálne vyjadrenie egyptského predstaviteľa, že za pádom lietadla je úmyselný čin. Pri katastrofe z 31. októbra zahynulo všetkých 224 osôb na palube lietadla. Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia sa zrútil asi pol hodiny po štarte z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Rusko už v polovici novembra oznámilo, že príčinou pádu lietadla bola bomba. K útoku sa navyše prihlásil Islamský štát. Výbušninu vraj na palubu prepašoval v uzavretej plechovke od nealkoholického nápoja. Egyptské úrady však úmysel odmietali potvrdiť dovtedy, kým vyšetrovanie neprinesie dôkazy.

Moskva po nešťastí zastavila civilné lety do Egypta, ktorý je obľúbenou destináciou ruských turistov.

Priznanie Káhiry, že stroj poslala k zemi bomba, by mohlo pre Egypt znamenať povinnosť vyplatiť odškodné rodinám obetí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #lietadlo #Sinajský polostrov