Nemecká vláda rázne zasiahne proti útočníkom na utečencov

Nemecko musí rázne vystupovať proti extrémistom, ktorí útočia na utečencov. V Spolkovom sneme to povedal námestník ministra vnútra Günter Krings s tým, že za násilnosťami stojí iba menšina, ktorá nepredstavuje názory celej spoločnosti.

24.02.2016 15:57
Nemecko, utečenci, protest Foto: ,
Minister vnútra Krings si myslí, že za útokmi na utečencov stojí iba menšina nemeckej spoločnosti.
debata (23)

Parlamentná opozícia vyzvala k podpore všetkých skupín, ktoré sa stavajú na podporu utečencov. Zástupcovia vlády aj opozícia dôrazne odsúdili nedávne incidenty v Sasku zamerané proti utečencom.

Minulý týždeň dav v obci Clausnitz zablokoval autobus, ktorý viezol prvú skupinu migrantov do novej ubytovne. V nedeľu v Bautzen vyhorela budova hotela, ktorý sa mal stať ubytovňou pre utečencov. Podľa polície bolo okolo budovy 20 až 30 ľudí, ktorí požiar sprevádzali potleskom a urážlivými poznámkami na adresu imigrantov.

„Za týmito útokmi nestojí celý nemecký národ. Je to len jeho malá časť, ktorá sa snaží vytvoriť paralelnú spoločnosť, ktorá neuznáva naše zákony,“ povedal Krings. „Nasadenie mnohých občanov v utečeneckej kríze dokazuje, že sme krajina plná demokratov a že odmietame extrémizmus,“ zdôraznil.

Opoziční poslanci označili násilnosti voči utečencom, ktorí prišli do Nemecka hľadať bezpečie, za hanbu pre celú krajinu. Vyzvali k spolupráci všetkých politikov v boji proti extrémistom.

„Naša solidarita musí byť s tými, ktorí idú do ulíc a demonštrujú proti krajnej pravici, s tými, ktorí podporujú utečencov. Či už to je cirkev alebo antifašistické organizácie,“ povedal šéf poslancov strany Ľavica Dieter Bartsch.

Predseda poslaneckého klubu Zelených Anton Hofreiter vyzval politikov k umiernenosti vo vystupovaní v utečeneckej kríze. „Kto vyvoláva hystériu, vytvára živnú pôdu pre extrémistov,“ varoval.

Odsúdil pritom vystupovanie bavorského premiéra Horsta Seehofera, ktorý sa usiluje o razantné zníženie počtu prichádzajúcich utečencov a tvrdo sa vymedzuje proti vláde kancelárky Angely Merkelovej, aj keď sa na nej jeho Kresťanskosociálna únia (CSU) podieľa.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #extrémizmus #útočník #xenofóbia #Günter Krings