Tymošenková loví v mútnych vodách intríg

Zostáva 25 dní do skončenia tridsaťdňového limitu, v ktorom hlava štátu musí vytvoriť novú vládnu koalíciu. Ak sa jej to nepodarí, tak má právo rozpustiť parlament, citujú ukrajinské agentúry Juliu Tymošenkovú, bývalú premiérku a líderku strany Baťkivščina (Vlasť).

25.02.2016 09:00
Ukrajina, Tymošenková, Foto: ,
Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková na stretnutí parlamentu v Kyjeve.
debata (160)

„Je nezodpovedné a neprípustné, aby poslanci teraz odišli na trojtýždňové prázdniny. Bez toho, aby rozhodli o odstúpení kabinetu a určení novej stratégie,“ cituje ukrajinský portál Korrespondet političku, ktorá sa pomaly dostáva z politického suterénu na čoraz vyššie poschodia mocenskej elity. Svedčia o tom aj najnovšie prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých Tymošenkovej strana Baťkivščina „dýcha“ na chrbát prezidentovmu Bloku Petra Porošenka.

Julka, ako Ukrajinci familiárne volajú političku ešte nedávno sa pohybujúcu na vozíčku a dnes v plnej sile, s novým účesom a okuliarmi s čiernym rámom, priliala olej do ohňa v súvislosti s najnovším politickým škandálom. Vyvolalo ho odtajnenie záznamu z „osudového“ rokovania Rady národnej bezpečnosti a obrany štátu na prelome februára a marca v roku 2014.

„Ukrajinci nesmú zopakovať gruzínske chyby z čias vojny s Ruskom o Južné Osetsko a Abcházsko. Musia sa správať ako holubice, aby sa za nich mohlo postaviť medzinárodné spoločenstvo. Ani jeden tank nesmie opustiť kasárne a ani jediný vojak nesmie vziať do ruky zbraň,“ vyjadrila postoj Tymošenková v čase, keď si Kyjev uvedomil, že „nie je schopný čeliť ruskej anexii“. Jediný, kto hlasoval za vyhlásenie vojnového stavu, bol zastupujúci prezident Oleksandr Turčynov, považovaný dodnes za jedného z jastrabov v súčasnom kyjevskom mocenskom vedení. Dnes je podľa ukrajinských zdrojov hlavným kandidátom na post nového premiéra. Na jeho kreslo si však brúsi zuby aj Tymošenková.

Podľa ukrajinského politológa Kosť Bondarenka citovaného portálom Ukraina.ru spomínané odtajnenie záznamu Tymošenkovú neohrozuje, aj keď na prvý pohľad by sa to mohlo považovať za útok proti jej politickým ambíciám. Na druhej strane viacerí pozorovatelia upozorňujú, že „odtajnenie“ dokumentu mohlo byť signálom vyslaným Tymošenkovej. Ak vraj bude pokračovať v lovení v mútnych vodách intríg, v destabilizovaní situácie v parlamente, tak na povrch sa môžu dostať fakty kompromitujúce ambicióznu političku.

„Nie je známe, kto konkrétne mohol podhodiť záznam, ale boli to ľudia, ktorí mali blízko k Rade národnej bezpečnosti a obrany štátu ktorej šéfuje Turčinov. Chceli ho pravdepodobne kompromitovať práve v súvislosti s jeho možným vymenovaním za premiéra. Ak im išlo o provokáciu, tak sa im podarila,“ povedal v rozhovore Bondarenko, šéf Fondu ukrajinská politika.

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková #Ukrajina