Maďarsko má právo uskutočniť referendum o kvótach

Maďarsko má právo uskutočniť referendum o kvótach na prerozdeľovanie migrantov medzi krajiny EÚ. Uviedlo to dnes úradujúce holandské predsedníctvo únie, ktoré citovala agentúra Reuters.

25.02.2016 11:37
Maďarsko, Orbán Foto: ,
Viktor Orbán oznámil, že sa jeho vláda rozhodla uskutočniť referendum o povinných kvótach na prerozdeľovanie migrantov.
debata (14)

„Každá krajina má právo organizovať referendá. Zdá sa, že (hlasovania) o takýchto európskych otázkach sú v súčasnosti populárne,“ povedal holandský minister pre migráciu Klaas Dijkhoff pred dnešným začiatkom zasadnutia ministrov spravodlivosti a vnútra v Bruseli.

Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu oznámil, že sa jeho vláda rozhodla uskutočniť referendum o povinných kvótach na prerozdeľovanie migrantov. Voliči by v ňom mali vyjadriť k tomu, či EÚ môže aj bez súhlasu maďarského parlamentu presadiť povinné presídľovanie nemaďarských občanov do Maďarska.

Holandský minister Dijkhoff v tejto súvislosti zdôraznil, že európska legislatíva nikde nezakazuje konanie národných plebiscitov o európskych záležitostiach. Dôležité bude podľa neho to, ako bude znieť referendová otázka, aký bude výsledok hlasovania a s akou rokovacou pozíciou následne príde maďarská vláda pred partnerov z EÚ.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #referendum #kvóty #holandské predsedníctvo únie