Vojna o Walesu: Revolucionár či udavač?

Podvádzal pred bezmála polstoročím dôstojník poľskej komunistickej Štátnej bezpečnosti (SB) alebo sa lživo obhajuje legenda protikomunistického odboja, zakladateľ nezávislých odborov Solidarita, laureát Nobelovej ceny za mier a bývalý prezident republiky Lech Walesa?

26.02.2016 08:12
oslavy pádu Berlínskeho múru, Walesa Foto: ,
Poľský exprezident Lech Walesa na archívnej snímke.
debata (37)

Prokurátor nariadil oficiálne vyšetrovanie pre podozrenie, že riadiaci dôstojník SB vo zväzku tajného spolupracovníka s krycím menom Bolek uvádzal nepravdu.

O začatí vyšetrovania vo štvrtok informoval Lukasz Kamiński, šéf poľského Ústavu pamäti národa (IPN), ktorý popri úlohe skúmať zločiny totalitných režimov má aj prokurátorské právomoci. Práve IPN, ktorej vedenie má blízko k vládnej konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), minulý týždeň v dome pred štvrť rokom zosnulého posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka zhabal zväzky, ktoré údajne potvrdzujú spoluprácu Walesu s komunistickou tajnou políciou. Kamiński tvrdí, že predbežná expertíza potvrdila pravosť dokumentov, ktoré obsahujú aj rukou písané hlásenia „Boleka“, vrátane Walesovho podpisu. V dokumentoch sa tiež uvádza, že Walesa, ktorý v tom čase pracoval ako elektrikár v gdanskej lodenici, za svoje služby od SB prevzal celkove vyše 13-tisíc zlotých, čo sa vtedy rovnalo jeho polročnej mzde.

Podľa záznamov „Bolek“ spolupracoval s SB intenzívnejšie len od zimy 1970 do nasledujúceho leta. Potom styky slabli a v roku 1973 už boli takmer nulové; formálne však bola spolupráca ukončená až v júni 1976. Zo zväzku obsahujúceho 575 strán, ktorý IPN tento týždeň sprístupnil odbornej verejnosti, vyplýva, že „Bolek“ mal za úlohu donášať na zamestnancov lodenice, ktorí vyzývali na štrajk či prejavovali nespokojnosť s režimom.

Pravdivosť dokumentov, podľa ktorých mal za peniaze donášať na približne dvadsať ľudí, Walesa rozhodne popiera. „Museli vykazovať, že spolupracujem a písali za mňa hlásenia, aby brali na môj účet peniaze,“ odkázal cez svoj blog z USA, kde ho škandál zastihol počas prednáškového turné. Sedemdesiatdvaročný exprezident pripúšťa, že v mladosti pre svoju naivitu robil aj chyby. Priznal, že zo päťkrát na príkaz vedenia závodu bol v kontakte s tajnou službou, nie však s SB, ale s kontrarozviedkou. A nikdy neprezradil nijaké priezvisko a nikomu neublížil, tvrdí.

Nie je to po prvý raz, čo sa v Poľsku diskutuje o niekdajšom vzťahu Walesu s SB. „Táto kauza sa za posledné štvrťstoročie prihrieva každých pár rokov,“ povedal v Bruseli predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk. "Walesa nikdy neskrýval, že mal isté kontakty a problémy v sedemdesiatych rokoch,” dodal s tým, že pokusy pošpiniť meno legendárneho vodcu Solidarity Poľsku len uškodia.

V situácii, keď opozícia obviňuje vládnu stranu PiS na čele s jej predsedom Jaroslawom Kaczyńským z okresávania demokratických práv a slobôd, sa spor o Walesovo miesto v histórii stal súčasťou nemilosrdného vnútropolitického boja. Walesa sa už vlani na jeseň zastal opozície a vláde odkázal, že sa za ňu v zahraničí musí hanbiť. Výbor na ochranu demokracie (KOD), nová nadstranícka občianska iniciatíva, ktorá je hlavným organizátorom protivládnych demonštrácií, sa Walesu otvorene zastal. KOD na dnes exprezidentovi pripravuje na letisku privítanie po zahraničnom turné, zajtra na jeho podporu zvoláva pochod do Varšavy a na nedeľu – aj s Walesovou účasťou – pochod v Gdansku.

Kým odporcovia vlády vyjadrujú Walesovi solidaritu, tábor PiS netají svoju škodoradosť. „Jeho nepriatelia teraz využívajú staré komunistické triky pre aktuálne politické ciele. Vôbec sa mi to nepáči,“ vyhlásil svetoznámy režisér Andrzej Wajda. Nové odhalenia predstavitelia vlády vydávajú za dôkaz svojej konšpiratívnej teórie, že pakt niektorých lídrov Solidarity s komunistami dodnes vrhá tieň na Poľsko. „To nie je len záležitosť pána Walesu. Za ním jednoducho mohli byť sily, ktoré pri zmene režimu a po nej z pozadia prinajmenšom časť diania nenápadne ovplyvňovali,“ poznamenal šéf diplomacie Witold Waszczykowski.

Do svojho dávnejšieho predchodcu sa pustil aj prezident Andrzej Duda, podľa ktorého sa Walesa už pred dvoma desaťročiami mal priznať. „Je mi ľúto, že pán prezident Lech Walesa nebol schopný sám od seba spraviť v správnom čase gesto voči Poliakom, prehovoriť a povedať pravdu,“ citoval hlavu štátu portál wp.pl. Walesa však Dudovi nezostal nič dlžný a z USA mu odkázal: „Ja sa nemám k čomu priznávať. Ale ak tomu správne rozumiem, ste to vy, kto by sa mal k niečomu priznať,“ pripomenul hlave štátu tajné nočné vymenúvanie ústavných sudcov, ktorých si právne sporne vybrala nová vláda krátko po nástupe k moci.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Lech Walesa