Putin: Zahraniční agenti chcú ovplyvniť ruské septembrové voľby

Zahraničný nepriatelia Ruska sa chystajú zasiahnuť do septembrových parlamentných volieb. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň vyzval ruské tajné služby, aby vonkajšiemu zasahovaniu do hlasovania zabránili.

26.02.2016 19:27
debata (458)

Zahraničné rozviedky podľa Putina začali vlani v Rusku pôsobiť oveľa aktívnejšie. Podarilo sa im vraj prekaziť akcie 400 zahraničných agentov, z ktorých 23 ruské úrady obvinili z trestných činov.

Podľa ruského rpezidenta sp zvlášť ohrozené zásahom zahraničných agentov jesenné parlamentné voľby. „Musíme sa postaviť akejkoľvek snahe o zásah zvonka do volieb a do nášho domáceho politického života,“ povedal Putin na stretnutí s predstaviteľmi ruskej kontrarozviedky FSB. „Viete, že existujú určité techniky, ktoré už boli v mnohých krajinách použité,“ dodal s tým, že sa jedná o priame ohrozenie suverenity krajiny.

Moskva dlhodobo obviňuje Západ zo snahy ovplyvňovať ruskú politiku podporou opozičných skupín a vyvolávaním masových protestov. Rovnakým spôsobom podľa Kremľa Európska únia a USA pôsobili napríklad na Ukrajine či v Gruzínsku. Brusel aj Washington tieto obvinenia odmietajú, Moskva sa podľa nich len snaží umlčať opozíciu.

Parlamentné voľby budú v Rusku 18. septembra.

458 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin