Macedónsko na svoje územie odmietlo vpustiť utečencov

Macedónsko v piatok na svoje územie nevpustilo ani jedného utečenca, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na grécke úradné zdroje. Skopje svoje opatrenia obhajuje argumentom, že Srbsko cez srbsko-macedónsku hranicu nepustilo žiadneho utečenca už posledných 40 hodín. V gréckom hraničnom pásme či v jeho bezprostrednej blízkosti pri Macedónsku sa teraz tlačí okolo 5-tisíc ľudí. Vo štvrtok Macedónsko pustilo na svoje územie len asi 150 migrantov.

26.02.2016 22:21
debata (6)

Krajiny ležiace na takzvanej balkánskej trase začali v týchto dňoch výrazne regulovať príjem utečencov potom, čo ako prvé tento krok v piatok zaviedlo Rakúsko.

Slovinsko informovalo, že pätica krajín na balkánskej ceste sa dohodla prepúšťať cez hranice približne 580 migrantov denne. Úplné zastavenie prechodu hraníc môže súvisieť s tým, že tisícky utečencov sú v spomínaných balkánskych krajinách ešte na cestách a čaká sa, až sa dostanú ďalej. V Srbsku, ktoré chce podľa agentúry Tanjug púšťať 500 ľudí denne, čaká na opustenie jeho územia 2-tisíc utečencov.

Grécko oznámilo, že na jeho území už v dôsledku zavádzaných obmedzení uviazlo 25-tisíc utečencov. Podľa informácií gréckeho serveru Iefimerida požiadali Atény Európsku úniu o núdzovú pomoc vo výške 450 miliónov eur na zabezpečenie 100-tisíc utečencov v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. Polovicu utečencov majú ubytovať v táboroch a polovicu v hoteloch, čím chce Grécko pomôcť aj turistickému priemyslu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podľa agentúry AFP reštrikcie na hraniciach odsúdil a upozornil, že takéto obmedzenia nie sú v súlade s konvenciou OSN z roku 1951 o utečencoch. Tá vyžaduje individuálne posudzovanie statusu utečenca a potrebu ochrany jednotlivých migrujúcich ľudí, čo nie je v súlade s opatreniami prijatými balkánskymi krajinami. Pan Ki-mun tiež vyzval európske štáty, aby naopak rozšírili právne možnosti pre poskytovanie azylu potrebným.

Severoatlantická aliancia v piatok formálne začala námorné operácie na grécko-tureckej hraničnej línii. Šéf NATO Jens Stoltenberg podľa AP znova upozornil, že aliančné lode nebudú priamo zasahovať do boja proti prílivu utečencov smerujúcich cez Turecko do Grécka. Cieľom aliančnej misie podľa neho nie je zastavovať a vracať tých, ktorí sa chcú dostať do Európy. NATO má zohrať „podpornú úlohu“ s cieľom uľahčiť užšiu spoluprácu a výmenu informácií medzi Gréckom a Tureckom.

Grécko sa sťažuje, že Turecko na kontrole prúdu utečencov nespolupracuje. Grécky minister obrany Panos Kammenos v predchádzajúcich dňoch netajil presvedčenie, že NATO svojím zásahom naopak uľahčí vracanie utečencov na turecké pobrežie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Macedónsko