Grécko zastavuje utečencov na ostrovoch

Atény sa pripravujú na scenár, že na gréckom území zostane stále viac a viac utečencov. Grécko sa podľa agentúry Reuters snaží zastaviť migrantov na svojich ostrovoch a spomaliť ich presun na pevninu na trajektoch.

27.02.2016 18:59
Grécko, migranti Foto: ,
Dobrovoľníci pomáhajú sýrskej žene po jej príchode na pobrežie gréckeho ostrova Lesbos.
debata (68)

"Podnikli sme niektoré kroky, pretože sú uzavreté hranice,“ uviedol pre stanicu Skai TV minister moreplavby a ostrovnej politiky Todoris Dritsas. "Zvýšili sme počet miest v dočasných útulkoch a relatívne sme spomalili presun migrantov z ostrovov do prístavu Pireus,“ povedal grécky politik.

Keď minister hovoril o uzavretých hraniciach, tak narážal na to, že v krajine sa hromadia utečenci. Macedónsko po dohode s ďalšími balkánskymi štátmi a Rakúskom vpúšťa na svoje územie len časť migrantov, najmä zo Sýrie a z Iraku, ale uzavrelo sa pred Afgancami. Uzatvárajú sa aj ďalšie krajiny. Srbsko oznámilo, že Chorvátsko a Slovinsko sú ochotné prijať maximálne 500 utečencov denne. Rakúšania už skôr vyhlásili, že vybavia najviac 80 žiadostí o azyl za 24 hodín, budú však posielať 3 200 ľudí smerom do Nemecka.

"Vidíme, ako si krajiny vyberajú po svojom, koho vpustia. Je to porušenie medzinárodných záväzkov a podkopáva to spoločnú pozíciu Európskej únie,“ reagovala pre Pravdu Angelika Dimitriadiová, odborníčka na migráciu z Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa už tohto roku z Turecka na grécke ostrovy preplavilo viac ako 112-tisíc ľudí. Viac ako 40 percent z nich boli Sýrčania, približne štvrtinu tvorili Afganci. Agentúra AFP uviedla, že na grécko-macedónskych hraniciach bolo v piatok minimálne štyritisíc ľudí. Časť migrantov opúšťa záchytné tábory a snaží sa z Grécka dostať rôznymi spôsobmi. Špekuluje sa, že by sa niektorí utečenci mohli pokúsiť preplaviť do Talianska.

Atény zatiaľ obviňujú zo vzniknutej situácie Viedeň. AFP zdroj z gréckeho ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že v krajine momentálne nie je vítaná rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Tá na štvrtkovom stretnutí s rezortnými kolegami spochybnila členstvo Grécka v schengenskej zóne. Rakúske ministerstvo vnútra na grécky krok reagovalo tým, že je pripravené vysvetľovať svoj postoj.

Kroky Viedne však nahnevali aj Nemecko. Rakúsko sa bráni, že spoločný európsky postoj aj tak nefungoval, preto muselo pristúpiť k vlastnému riešeniu. Je však jasné, že politici vo Viedni sú aj pod veľkým tlakom, keďže v krajine rastie popularita krajnej pravice. Zastavenie vlny migrantov na grécko-macedónskych hraniciach ako alternatívny plán Európskej únie už presadzovala aj visegrádska štvorka, teda Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Proti tomu však ostro vystúpil nemecký vicekancelár a šéf SPD Sigmar Gabriel. "Plán B je sračka, lebo nefunguje,“ citovali politika médiá vo štvrtok večer. Podľa Gabriela je stav EÚ momentálne na zaplakanie.

"Nemáme spoločnú líniu. Iba manažujeme anarchiu,“ priznal aj luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci