Dva útoky v Afganistane si vyžiadali najmenej 25 mŕtvych

Najmenej 25 ľudí, väčšinou civilistov, zomrelo pri dvoch samovražedných útokoch v Afganistane. Ďalších päť desiatok osôb utrpelo zranenia. Hnutie Taliban sa prihlásilo k popoludňajšiemu atentátu pred budovou ministerstva obrany v Kábule, pri ktorom podľa kábulskej polície prišlo o život 12 ľudí. Pri rannom útoku vo východnej provincii Kunar zabili najmenej 13 ľudí, vrátane veliteľa miestnych protitalibanských milícií, oznámili afganské úrady.

27.02.2016 08:08 , aktualizované: 22:09
afganistan Foto: ,
Afganské bezpečnostné zložky hliadkujú v uliciach Kábulu.
debata (1)

Atentátnik opásaný výbušninami sa odpálil pred budovou ministerstva obrany v Kábule. Podľa polície pri výbuchu zhynulo 12 ľudí, z toho dvaja vojaci. Do kábulských nemocníc previezli osem zranených.

Nikto sa doposiaľ neprihlásil k rannému samovražednému útoku v správnom stredisku provincie Kunar, v Asadábáde. Atentátnik prišiel na motocykli pred vstup do areálu provinčnej vlády a odpálil výbušniny na svojom tele. Zabil pritom najmenej 13 osôb, ďalších 40 utrpelo zranenia. Podľa provinčného guvernéra Vahidulláha Kalimzaia je medzi obeťami mnoho detí, ktoré sa hrali v blízkom parku.

Podľa úradov bol očividným terčom tohto útoku kmeňový staršina a veliteľ milícií Hadží Chán, ktorý sa vlani významne podieľal na viacerých operáciach proti hnutiu Taliban v danej oblasti.

Podľa informácií misie OSN v Afganistane vlani v tejto krajine pri útokoch povstalcov zahynulo 3 545 civilistov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok #Taliban