Na ceste Gréckom je 25-tisíc utečencov, putujú na sever

Gréckom teraz putuje 25-tisíc migrantov, ktorí mieria k jeho severným hraniciam a chcú sa dostať ďalej do Európy. S odvolaním sa na správy gréckych médií to uviedla agentúra DPA.

27.02.2016 11:45 , aktualizované: 17:55
grecko, utecenci Foto: ,
Utečenci na grécko-macedónskej hranici.
debata (54)

Pri hraniciach s Macedónskom čaká okolo 6 000 ľudí a ďalších tisíc až dve tisícky utečencov k nim ešte do večera pribudnú. Macedónsko v sobotu otvorilo hranice pre 300 utečencov prichádzajúcich z Grécka. Je to menej ako 500 až 580 utečencov, ktoré krajiny na takzvanej balkánskej trase v piatok sľubovali prijímať.

Tábory pre utečencov a registračné strediská (takzvané hotspoty) na ostrovoch v Egejskom mori sú preplnené, uviedla televízna stanica Skai. Z dôvodu veľkého počtu utečencov sa spomalila aj prevádzku trajektov, ktoré prevážajú migrantov z ostrovov na pevninu.

Zástupy utečencov teraz mieria na sever Grécka, vidieť ich napríklad na diaľnici spájajúcej Atény sa Solúnom. V blízkosti tejto dopravnej tepny v noci na sobotu veľký počet migrantov prespával pod šírym nebom, uviedla DPA. Vysídlenci nocujú aj v aténskych parkoch a v prístave Pireus. Tam v sobotu ráno dorazil trajekt, ktorý priviezol 440 ľudí z ostrovov Lesbos a Chios.

Grécka vláda na usmernenie počtu migrantov, ktorí priplávajú na pevninu, požiadala dopravné spoločnosti, aby dočasne zastavili alebo spomalili svoje trajektové spoje z Egejského mora, uviedol denník Kathimerini. Mnohé trajekty tak teraz kotvia v prístavoch.

„V tejto chvíli je tu v Idomeni 5 500 ľudí, ďalší utečenci však pešo alebo autobusmi mieria sem na sever," povedala dopoludnia agentúre DPA hovorkyňa organizácie Lekári bez hraníc Gemma Gillieová. Podľa stanice ERT ešte v sobotu k prechodu príde najmenej ďalších 1 500 ľudí.

Priamo pri hranici funguje utečenecký tábor, jeho kapacita je však 1 500 osôb, a tak väčšina ľudí musí čakať a prespávať vonku. „Situáciu máme čo sa týka základnej starostlivosti pod kontrolou. Veľa ľudí muselo prenocovať pod holým nebom, pršalo, ale dokázali sme včas rozdeliť pláštenky, deky, potraviny a vodu," uviedla Gillieová.

V sobotu ráno v Idomeni protestovala skupina asi 400 utečencov, ktorí vyzývali macedónskej úrady, aby otvorili hraničný prechod, uviedla agentúra AFP.

Informáciu o 25-tisíc migrantoch, ktorí v dôsledku obmedzení zavedených na hraniciach balkánskych krajín uviazli v Grécku, tamojšie úrady zverejnili v piatok. Atény v tejto súvislosti požiadali Európsku úniu o núdzovú pomoc vo výške 450 miliónov eur na zabezpečenie 100-tisíc utečencov v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci