IS útočil v Bagdade, na tržnici zabil 70 ľudí

Dve nálože vybuchli na trhovisku v prevažne šiitskej štvrti Sadr City v Bagdade. Zahynulo najmenej 70 ľudí ďalších viac než 100 utrpelo zranenia. Oznámili to iracké policajné a nemocničné zdroje. Zranenia utrpelo viac ako sto ľudí. Na západnom predmestí hlavného mesta pri útoku radikálov z IS na armádne a policajné komplexy tiež zahynulo 17 príslušníkov ozbrojených zložiek.

28.02.2016 16:51 , aktualizované: 19:19
debata (7)

Samovražední atentátnici na trhovisku svoj útok koordinovali. Druhý z nich sa odpálil v okamihu, keď sa na miesto prvého výbuchu zbehli ľudia.

K zodpovednosti za atentáty v Sadr City sa vo vyhlásení umiestnenom na internete prihlásil Islamský štát. Radikálni islamisti z IS sa zvyčajne hlásia k násiliu proti šiitskym cieľom v irackej metropole, poznamenala agentúra Reuters.

Radikáli z IS v nedeľu útočili tiež na bagdadskom predmestí Abú Ghrajb pri najrozsiahlejšej operácii v blízkosti Bagdadu za niekoľko posledných mesiacov. Pri prepade komplexu armádnych a policajných budov zahynulo najmenej 17 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 35 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Útok islamisti podnikli z Garmy a Fallúdže, ktoré majú pod svojou kontrolou. Irackej armáde sa už podarilo útočníkov vytlačiť od hlavných budov, boje však stále pokračujú. V Abú Ghrajbe vyhlásili zákaz vychádzania.

Abú Ghrajb ležiaci 29 kilometrov západne od centra irackej metropoly sa neslávne preslávil rovnomennou väznicou, v ktorej americkí vojaci po invázii v roku 2003 týrali irackých väzňov. Lokalita je na pol ceste medzi Bagdadom a Fallúdžou.

Štyria ľudia zahynuli tiež pri bombovom útoku v južnej časti Bagdadu a traja ďalší pri výbuchu na trhovisku v meste Mahmudíja neďaleko metropoly.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Bagdad