Orbán: Maďarsko je pripravené postaviť plot aj pri Rumunsku

Maďarsko je podľa svojho premiéra Viktora Orbána pripravené v rámci ochrany pred prílivom zahraničných utečencov brániť svoje hranice od Slovinska až po Ukrajinu. V každoročnom prejave k národu povedal, že je potrebné posilniť obranu hraníc a že ministri obrany a vnútra už dostali pokyny, aby sa pripravili na prípadnú výstavbu hraničného plotu na hranici s Rumunskom.

28.02.2016 19:08
debata (25)

Vlani kvôli silnému prúdu utečencov z juhu ohradila krajina plotom hranicu so Srbskom, Chorvátskom aj Slovinskom. Budapešť tak po počiatočnom prijatí desiatok tisíc utečencov, ktorí ďalej mierili najmä na Západ, odklonila ich prúd cez spomínané krajiny.

„Ak budeme musieť, budeme brániť svoju hranicu po celej jej dĺžke od Slovinska po Ukrajinu,“ citovala Orbána agentúra MTI. Orbán v prejave snímanom televíziou tiež tvrdil, že za migračnú krízu je potreba odsúdiť byrokratov Európskej únie a nemeckú „vítaciu kultúru“.

Orbán tiež odsúdil plán EÚ na prerozdelenie 160-tisíc migrantov podľa kvót medzi všetky členské štáty. Maďarsko spolu s ďalšími krajinami takzvanej visegrádskej štvorky je proti tomu. Pred niekoľkými dňami Orbán vyhlásil, že proti vnútenému prijímaniu utečencov usporiada referendum.

Podľa Orbána migrácia moderného veku ohrozuje nielen výdobytky minulosti, ale aj budúce možnosti. Finančná stabilita, ekonomická konvergencia, zahraničná politika, verejný pokoj a poriadok a národná kultúra čelia hrozbe, vyhlásil maďarský premiér. „Možnosti našich detí pre život v Európe sú tiež ohrozené,“ zdôraznil.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #plot #migranti