Grécko s Frontexom začnú od pondelka vracať migrantov do Turecka

Grécka polícia a agentúra na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex začnú od pondelka po stovkách vracať do Turecka nezákonných prisťahovalcov. Informovali o tom grécka médiá s odvolaním sa na grécke ministerstvo pre ochranu občanov.

28.02.2016 22:00
debata (12)

Opatrenia sa dotknú migrantov z takzvaných bezpečných krajín, čo sú prakticky všetky africké a ázijské štáty okrem Sýrie a Iraku, kde zúria rozsiahlejšie ozbrojené konflikty.

Prvú skupinu 308 prisťahovalcov, ktorých štátna príslušnosť nebola upresnená, prevezie grécka polícia v priebehu pondelka a utorka k pozemnej grécko-tureckej hranici na rieke Evros. Tam ich odovzdá tureckým úradom, aby sa mohli vrátiť do krajín pôvodu, oznámili list Ethnos a televízne stanice Skai a Mega.

Grécke úrady zároveň dali najavo, že začnú zatýkať všetkých cudzincov nachádzajúcich sa na gréckom území, na ktorých sa nevzťahuje právo na azyl, a obratom ich budú odsúvať z krajiny. Konkrétne sa to má týkať aj občanov krajín, ako sú Bangladéš alebo Pakistan.

Zadržiavať a vracať do Turecka by mali ekonomických migrantov tiež pracovníci Frontexu operujúci na grécko-tureckej námornej hranici, cez ktorú sa denne priplavia tisíce utečencov s cieľom dostať sa na východogrécke ostrovy.

Atény sa doteraz sťažovali, že procedúra návratu viazla na neochote Turecka v tomto smere spolupracovať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Frontex