V Mexiku je pohotovosť kvôli krádeži rádioaktívneho materiálu

Päť mexických štátov vyhlásilo pohotovosť kvôli nedeľnej krádeži kamiónu, ktorý prevážal kontajner obsahujúci nebezpečný rádioaktívny materiál. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na upozornenie ministerstva vnútra.

29.02.2016 15:26
debata

Civilná ochrana spustila poplach potom, čo sa neznámi páchatelia v štáte Querétaro zmocnili kamiónu, ktorý prepravoval rádioaktívny izotop irídia 192. Mimoriadne opatrenie vyhlásili v Querétare a v štyroch susedných štátoch – Hidalgu, Guanajuate, San Luis Potosí a Michoacáne.

Náklad určený na priemyselnú rádiografiu môže osobám, ktoré s ním prídu do priameho styku, hoci na krátku chvíľu aj len niekoľkých minút, spôsobiť vážne alebo trvalé následky, upozornilo ministerstvo vnútra.

Rádioaktívny izotop irídia 192 sa tiež používa v rádioterapii pre ožarovanie nádorov a využitie má aj v röntgenoch. Zdraviu nebezpečný je kvôli gama lúčom. Spôsobiť môže popáleniny a chorobu z ožiarenia, ktorá v prípade niekoľkohodinového vystavenia žiareniu môže viesť až k úmrtiu.

Mexické úrady vyzývajú, aby sa ľudia od kontajnera držali vo vzdialenosti väčšej ako 30 metrov. Krádeže nebezpečného materiálu nie sú v Mexiku niečím neobvyklým. Iný kontajner s irídiom 192 ukradli vlani v apríli a polícia ho týždeň po krádeži našla odložený. Od roku 2013 už došlo k štyrom takým krádežiam. Väčšinou ide o to, že zlodeji ukradnú auto bez toho, aby vedeli aký náklad prepravuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #rádioaktívne látky